Granollers elimina la gratuïtat de la zona blava als vehicles elèctrics

Fins ara, era gratuïta per als vehicles elèctrics que hi estacionen

El 9 Nou
04/11/2024
Granollers

Els vehicles elèctrics ja no podran estacionar de forma gratuïta a la zona blava de Granollers a partir de l’1 de gener de 2025. Pagaran el 50% del cost establert segons les diverses tarifes existents.

És un dels canvis previstos en la modificació de les ordenances fiscals per a l’any vinent que el ple de dimarts va aprovar amb els vots favorables del PSC –al govern amb majoria absoluta– i d’ERC, a l’oposició. Junts i Granollers Primàries es van abstenir, mentre que el PP i Vox hi van votar en contra.

El canvi en la gratuïtat de la zona blava per als vehicles elèctrics va ser una petició de Granollers Primàries, que proposaven que paguessin com la resta en considerar que els propietaris d’aquest tipus de vehicles –més cars que els de combustió– tenen capacitat econòmica per fer-hi front.

El govern, però, va reduir la bonificació a la meitat. Respecte a la zona blava, també s’eliminen les dues zones que existien fins ara (A i C). Totes seran A i amb els preus d’aquesta, més cars que els de la C.

Primàries també va celebrar que el govern hagi acceptat l’increment de la quantitat que les entitats financeres paguen per tenir caixers a la via pública, que fins ara era la mateixa que la resta d’activitats: 214 euros a l’any per metre lineal ocupat. Joan Ricart, portaveu del grup, va considerar que l’augment fixat –fins a 267,5 euros per metre lineal a l’any– era poc.

Martí Pujadas, regidor adjunt d’Hisenda, va apuntar que “hi ha barris que s’estan quedant sense caixers automàtics”. “Hem d’anar alerta de no estirar massa”, va afegir el regidor, que va recordar que hi ha ajuntaments que estan pagant a entitats financeres perquè els posin caixers.

Pujadas va recordar que la pujada de taxes i impostos que es portava al ple seguia el criteri de l’augment previst de l’IPC, un 3%. És la pujada que s’aplica a l’impost de béns immobles (IBI), on s’incrementen algunes bonificacions.

En concret, la que es dona a propietaris que tenen pisos que es lloguen a través de la borsa municipal –passa del 50% al 95% amb un topall de 450 euros– i la que s’aplica als habitatges plurifamiliars que fan inversions per la instal·lació de plaques fotovoltaiques –passa del 5% al 10% amb topalls de 250 euros.

L’impost d’activitats econòmiques (IAE) registra un increment global del 2,73%. L’impost de construccions i obres puja aquest 3% amb la modificació del gravamen fins al 3,8%. “Encara hi hauria marge per créixer fins al 4%”, indicava Pujadas.
L’impost de vehicles de tracció mecànica no es modifica. Tampoc la plusvàlua, que sí que suma un increment de la bonificació –del 60% al 70%– en els casos de transmissió de l’habitatge habitual.

La taxa de residus s’incrementarà el 17,1% i passarà així dels 175 als 205 euros anuals en el cas dels habitatges. Són 30 euros més, 2,5 euros al mes, va exposar la portaveu del PSC, Gemma Giménez.

Amb l’augment, es busca complir amb la normativa europea que estableix que la taxa que paguen particulars i empreses ha de servir per cobrir el 100% de la despesa del servei.

Visites a la deixalleria

L’augment de la taxa, però, es pot minimitzar a partir de l’ús recurrent de la deixalleria. Es mantenen els tres nivells de bonificació però s’augmenten les quantitats cinc punts: un 20% per als titulars que facin ús de la deixalleria entre una i cinc vegades (41 euros de descompte); un 22% entre 6 i 12 (45 euros) i un 33% a partir de 13 (67 euros).

Agraïments creuats

El govern del PSC i els principals grups de l’oposició van agrair el to i l’aposta pel diàleg d’uns i altres en la negociació. “Hi ha hagut bona predisposició a l’hora de negociar tot i que els terminis no han estat els que ens haurien agradat”, deia Pujadas.

“Hi ha hagut un canvi d’actitud al govern respecte a les peticions”, apuntava Núria Maynou, d’ERC. “Ens hem sentit més escoltats que altres vegades”, afegia. “Coses que sempre ens havien dit que eren molt difícils ara s’han pogut fer”, celebrava Ricart en referència al recàrrec per als caixers automàtics situats al carrer.

Gemma Giménez, portaveu del PSC, els recordava que “la voluntat de diàleg i acord hi ha estat sempre, ara i abans”.

Els grups també es van exhortar a continuar parlant pel pressupost. “Estarem fent aportacions al pressupost per fer una ciutat més atractiva”, deia Josep Maria Noguera, de Junts, que alertava de la pèrdua de capacitat de decisió en la recaptació de l’IBI pels canvis legals.

El PP i Vox van ser més crítics. José María Moya, del PP, lamentava l’increment de la pressió fiscal i va proposar ajudes per a “les famílies que tenen més dificultats” i accions per al comerç. Cristina Tarrés, de Vox, vol negociar ordenances i pressupost en paral·lel.

LA PREGUNTA

És bona idea que el Govern central creï una empresa pública per construir habitatge?

En aquesta enquesta han votat 67 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't