Gualba desvela en una exposició detalls d’una iniciativa per fer un funicular al Montseny

Una recerca ha permès trobar una còpia dels plànols i les memòries descriptiva i de costos del funicular que es va projectar fa un segle

L’Ajuntament de Gualba ha desvelat en una exposició l’últim dels projectes de funicular que es van idear entre els anys 20 i 30 del segle passat per pujar des del municipi al capdamunt del Montseny. Fins ara, els estudis l’enumeraven entre les iniciatives de mobilitat que es van projectar aleshores al massís, però se’n desconeixien els detalls perquè no se n’havien pogut trobar els documents.

Després d’una recerca, el consistori ha aconseguit una còpia dels plànols i les memòries descriptiva i de costos del funicular. Bona part d’aquesta documentació es pot veure a l’exposició “Puja al funicular de Gualba”, que estarà oberta fins al 26 de març a la masia de Can Figueres. La mostra, que es va inaugurar diumenge al migdia, recull set projectes de mobilitat –entre funiculars, telefèrics i un tren cremallera– que es van presentar per pujar a l’hotel que s’havia projectat al coll de Santa Helena i que mai va ser una realitat. Aquesta iniciativa estava acompanyada del sanatori per a tuberculosos que també s’havia de fer al Montseny.

“Vam començar a pensar en aquesta exposició fa sis anys, arran d’un text de Joan Maria Gallardo a les Monografies del Montseny. Allà explicava que hi havia un projecte que no tenia la Diputació en els arxius. I nosaltres, estirant, vam trobar que un veí en tenia una còpia”, explica David Uriach, que ha pilotat l’exposició.

La iniciativa que es desvela ara, dissenyada per l’arquitecte Rubió i Tudurí, proposava una estació per al funicular en els terrenys ubicats entre Ca n’Illa i Can Viadró i projectava, fins allà, una carretera de 600 metres en forma de passeig per connectar-la amb el centre del poble. Curiosament, l’eixample que anomenava per fer fins als terrenys on hi havia d’haver l’estació, actualment és una realitat.

Segons el projecte, l’estació de funicular havia d’estar formada per un cos central de planta i un pis. Projectava, a més, espais per a despatxos, sala d’espera, habitatges per als treballadors i dues construccions més: una andana per a autocars per als vagons del funicular i una altra per als autocars que venien de l’estació de tren de Gualba.

L’Ajuntament farà arribar ara una còpia dels documents a la Diputació perquè la incorpori als seus arxius. “Si algun d’aquests projectes s’hagués fet, Gualba no seria el que és ara”, va reflexionar al final de la inauguració el regidor de Cultura, Josep Maria Duart.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 208 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't