Gualba inicia les obres per connectar-se a la xarxa d’ATL

L’Ajuntament ha posat un punt al camp de futbol on es dispensa aigua potable per beure i cuinar als veïns del municipi

L’Ajuntament de Gualba iniciarà la setmana que ve les obres de connexió a la xarxa d’Aigües Ter Llobregat (ATL) per garantir el subministrament que des de fa tres mesos es fa amb cisternes –n’arriben quatre o cinc al dia– i amb una captació subterrània que abans no s’utilitzava. Els recursos habituals –la riera i el pantà de Santa Fe– havien deixat de ser operatius per la manca d’aigua per la sequera persistent. “Sempre havíem viscut de la riera i del pantà però això ja no passa. Cal buscar alternatives”, explica l’alcaldessa, Olga Hernaiz, a EL 9 NOU.

Les obres per fer la connexió a la xarxa d’ATL duraran un mes. Es farà una nova canalització i una estació de bombeig per fer arribar l’aigua fins als dipòsits. L’Ajuntament n’assumeix el cost, uns 80.000 euros incloent els estudis tècnics. S’agafarà l’aigua des de la conducció que baixa dels embassaments del Ter (Sau, Susqueda i el Pasteral) i que va cap a la planta potabilitzadora de Cardedeu.

Per tant, l’aigua que arribarà a Gualba no estarà tractada. Per això, es portarà fins als dipòsits per passar un procés de potabilització. Segons Hernaiz, l’Agència Catalana de l’Aigua preveu que, a mitjà termini Gualba rebi l’aigua potable generada amb l’ampliació de la desalinitzadora de la Tordera.

Fluor de l’aigua

L’ús d’aigua de pou ha provocat un increment de la presència de fluor a l’aigua per damunt dels límits permesos. Això va portar l’Ajuntament a demanar que no es fes servir aigua de l’aixeta per beure, cuinar o rentar-se les dents. Aquesta restricció es manté encara a Gualba de Dalt i als nuclis Casa Mak, la Barceloneta, la Llobregosa i Can Figueres.

Des d’aquest dimarts a la tarda –de seguida que es va tenir la confirmació per part de les analítiques– sí que es pot tornar a beure l’aigua que arriba a Gualba de Baix, Can Pla, al barri de l’Estació –inclou en càmping Aqua Alba– i a la urbanització Royal Park. En les darreres setmanes, la quantitat de fluor va anar disminuint. Amb tot, un problema amb la cloració va fer que calgués captar més aigua del pou i se’n tornessin a incrementar els nivells. Dilluns, a més, hi va haver una doble fuita al passeig del Montseny, prop del CAP.

Aigua potable a l’abast dels veïns

L’Ajuntament va instal·lar dimarts un punt on els veïns del poble poden anar a buscar aigua potable al camp de futbol de Can Figueres. Està obert de dilluns a divendres entre les 10 del matí i les 12 del migdia i els veïns poden endur-se fins a 10 litres per nucli familiar i dia tot i que es pot augmentar en casos d’habitatges on viuen moltes persones.

És aigua pensada per beure, cuinar o altres accions com rentar-se les dents, ja que, en els darrers mesos, els veïns del poble de Gualba i altres zones properes (Casa Mak, la Barceloneta, la Llobregosa i Can Figueres) no poden consumir aigua de l’aixeta per l’excés de fluor que s’hi ha detectat conseqüència de fer servir una captació alternativa –i de més fondària– per la situació de sequera.

L’Ajuntament estudia poder habilitar el servei també algun dia a la tarda. S’ha situat al camp de futbol per facilitar l’accés amb vehicle.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 211 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't