El Consorci Besòs Tordera instal·larà hidrants a 12 de les 27 estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) que gestiona perquè els ajuntaments puguin obtenir aigua regenerada per fer servir en usos municipals com el reg de l’arbrat o la neteja de la via pública en el context de situació d’excepcionalitat per la sequera vigent des d’aquest dimarts.
Els hidrants es col·locaran a les 12 depuradores que tenen l’autorització sanitària que permet fer servir l’aigua que han tractat per aquests usos. Són les de Granollers i Caldes, on ja funcionen, i la Garriga, la Llagosta, la Roca, Montornès, Sant Antoni, Sant Celoni, Palautordera, Vilanova i Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall, al Vallès Occidental, on s’activaran en els propers dies.
El president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, reclama a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que aprovi “les inversions necessàries per dotar les EDAR amb tractaments terciaris que assegurin la qualitat i el volum d’aigua a tractar”. “A les nostres EDAR, la capacitat de producció d’aigua regenerada amb qualitat suficient per ser destinada a aquests usos –regar o netejar carrers– encara és limitada i no permet regenerar tot el volum d’aigua tractada.”
Un cop tractades, les aigües residuals retornen als rius. En l’actual situació de sequera, això permet mantenir un cabal mínim. “Podem dir, i fins i tot veure, que hi ha moment i zones on els rius neixen de nou a la sortida de les diferents EDAR”, diu Colomé. Es calcula que al tram final del riu Besòs “gairebé el 90% del cabal és aigua residual depurada i només el 10% correspon a aigua d’escorrentia”.
D’aquesta manera, es produeix un transvasament indirecte de l’aigua del Ter i de l’aigua del mediterrani dessalinitzada a Blanes a través del consum domèstic i industrial que la porta fins a les depuradores i, després, als rius del Besòs i la Tordera.
{{ comment.text }}