ANATOMIA D’UN CANVI CLIMÀTIC
Rosa Murtra, de 74 anys, forma part del col·lectiu de voluntaris que treballa l’hort de La Magrana Vallesana al Lledoner, a Granollers. L’objectiu de l’hort és reintroduir la natura a ciutat gràcies al cultiu de verdures vallesanes.
Com va néixer l’hort de La Magrana Vallesana al Lledoner?
Quan es va constituir l’associació de consumidors i productors de La Magrana Vallesana es van fer diferents àmbits, un dels quals l’hort. El del Lledoner és un hort museu pedagògic. O sigui, aprenentatge per a la gent, i aprenentatge també per a nosaltres, perquè som de ciutat. És un hort museu que treballa llavors antigues, sobretot del Vallès Oriental. Vol que la natura entri a la ciutat en forma d’hort, amb productes d’alimentació. A la ciutat, a més de parcs o d’arbres, també li calen horts urbans. No és un hort de producció sinó un hort pedagògic.
L’hort es defineix com a ecològic.
És clar i això és molt important per a nosaltres. Fem un producte a partir d’una llavor antiga i procurem tenir cura de la terra, de l’aigua i de l’aire. O sigui, la terra està preparada sense químics amb diferents estratègies; l’aigua l’estalviem tant com podem, només fem servir la imprescindible; i l’aire, sense llançar o fer servir productes tòxics, també el conserves com cal. També plantem flors perquè hi hagi insectes que pol·linitzin o que facin altres funcions a la terra o que evitin les plagues. A un hort hi ha moltes estratègies naturals que no enverinen la terra, l’aigua o l’aire.
Vostès fan servir llavors vallesanes. Per què són importants?
Per una banda, una llavor és passat, perquè són saviesa encapsulada que ens ha arribat fins ara. Al llarg de generacions, els pagesos van seleccionant les millors varietats. A vegades, seran de cultius de fa 100 anys o 200 anys o de sempre, de tota la vida. Són llavors que guarden una adaptació de molts anys. Això és molt interessant. I per altra banda, un llavor també és futur. Una llavor local empodera la comarca i la gent que hi viu perquè ens dona autonomia. Això en el món de l’alimentació és bàsic.
Les llavors locals s’hauran d’adaptar al canvi climàtic que ja tenim a sobre?
És bastant possible que sí, però això també és interessant. Les llavors antigues estan adaptades al clima de la zona on s’han seleccionat, al cas nostre, el Vallès Oriental. Ara que som en temps de canvi climàtic és clar que haurem de fer coses noves. I hi ha molt gent pensant-hi. Per exemple, aquest proper febrer, el doctor en Ciències Ambientals Jordi Puig Roca ens farà una conferència sobre com el canvi climàtic afectarà l’agricultura al Vallès Oriental.
L’hort del Lledoner ha patit tots aquests mesos de sequera?
Sí, s’ha patit molt. Moltíssim. Hem hagut d’estalviar molta aigua, entre altres coses perquè l’Ajuntament ens va demanar que ho féssim i que complíssim les restriccions dictades per la Generalitat. Algun cultiu ja no l’hem plantat aquests mesos perquè necessita molta aigua. Tot i això, el problema no ha estat la falta d’aigua, també ho ha estat la temperatura tan alta en alguns mesos. Els pagesos i pageses ecològics de la zona ens han recomanat que féssim servir un sistema de tendals durant l’estiu, que deixa passar la llum però els rajos solars forts, no tant.
Algú que vulgui participar en l’hort del Lledoner què ha de fer?
Hi ha un nucli estable de socis i sòcies de La Magrana Vallesana que hi treballem i, després, hi ha gent en moments puntuals quan hi ha molta feina a l’hort. Si algú no és de La Magrana i vol venir-lo a veure’l o treballar-hi, només cal que contacti amb nosaltres. Ens agrada que vingui gent i grups a veure’l.
Ara que som a l’hivern, quina verdura em recomana plantar a l’hort?
Les faves m’agraden perquè són molt nutritives i agraïdes. Són plantes fortes i deixen la terra flonja i nitrogenada. Són fantàstiques.
{{ comment.text }}