L’Hospital Clínic posa en marxa el centre de tractaments de radioteràpia de Granollers

Els tractaments de radioteràpia es faran amb dos acceleradors de darrera generació que s’han instal·lat a l’edifici. Atendrà pacients del Vallès Oriental i d’Osona

L’Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa el nou centre per fer tractaments de radioteràpia i atendre malalts de càncer que s’ha construït al carrer Bartomeu Brufalt, dins del parc sanitari que l’Hospital General de Granollers. L’equipament preveu fer entre 1.000 i 1.200 tractaments de radioteràpia cada any a veïns de les comarques del Vallès Oriental i d’Osona. Acostarà els tractaments i el seguiment dels pacients de les dues comarques que, fins ara, s’havien de desplaçar a la ciutat de Barcelona per fer els tractaments.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha inaugurat aquest dimecres al migdia les noves instal·lacions en un acte on han participat els màxims responsables de l’Hospital Clínic, l’alcaldessa de Granollers Alba Barnusell; els presidents dels consells comarcals del Vallès Oriental i d’Osona i representants dels altres hospitals territorials -Granollers, Mollet, Sant Celoni i Vic- que formen part de l’aliança C-17 que va promoure aquest equipament. També hi havia l’exdirector general de l’Hospital de Granollers, Rafael Lledó, i l’exalcalde de Granollers, Josep Mayoral.

El doctor Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic, ha destacat la rapidesa amb què s’ha fet realitat un projecte que és “molt important” i representa “un pas endavant”. “És un projecte capdavanter de país.” La doctora Meritxell Mollà, cap del servei de radioteràpia de l’Hospital Clínic, ha recordat que és un servei que “la gent del Vallès Oriental i d’Osona esperava molt”. I ha recordat l’alta tecnologia instal·lada per aconseguir “els millors resultats amb el mínim de perjudicis per als malalts”.

Per Balcells, “hem d’estar contents perquè estem inaugurant un equipament que era i és necessari per millorar l’atenció oncològica als pacients del territori”. Però va més enllà perquè “estem acompanyant un canvi del model assistencial”. L’alcaldessa Barnusell ha destacat la importància del treball conjunt entre institucions que ha permès tirar endavant el centre de radioteràpia: “Quan se somia i es fa amb aliances, surten projectes d’èxit.” També ha recordat que l’equipament és una peça més del “nou parc sanitari” de l’Hospital de Granollers que “mira cap al futur”.

El centre disposar de dos acceleradors de darrera generació que permeten fer els tractaments de radioteràpia. També d’un TAC que permet dissenyar els tractaments perquè siguin el màxim d’efectius i comportin el mínim d’efectes negatius als malalts. A banda, hi ha quatre consultes -tres mèdiques i una d’infermeria- i altres serveis com vestuaris o sales de reunions i treball per als professionals sanitaris.

Des de la setmana passada, ja es fan visites de pacients i TAC a les noves instal·lacions de Granollers. Dilluns 18 de setembre es faran els primers tractaments de radioteràpia. L’edifici està connectat amb l’Hospital General de Granollers per facilitar l’accés al tractament de radioteràpia a les persones que estan ingressades al centre.

Al novembre, està previst que es posi en marxa el servei d’hemodiàlisis, que es farà a la primera planta del mateix edifici. Fins ara, aquest es prestava en un espai a Granollers per part de l’empresa que el fa per encàrrec del CatSalut. Les obres de construcció van iniciar-se el gener de 2022. Abans, s’havia presentat un projecte que es va començar a gestar fa uns cinc anys.

Model C-17

El conseller Balcells ha anunciat que el Departament de Salut es farà seu el model d’organització entre hospitals que s’ha aplicat als centres de l’eix de la C-17 i l’implantarà a tot el territori català començant per les comarques de Girona i Lleida. Funciona amb un hospìtal d’alta complexitat com a capçalera -el Clínic, en aquest cas- que s’alia amb els hospitals comarcals per treballar de forma coordinada en l’atenció dels malalts de les diverses patologies. “Ha anat tant bé que ho farem estructural per tot el sistema de salut de Catalunya”, ha assegurat Balcells.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 120 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't