El temps d’espera en 12 de les 16 intervencions quirúrgiques que es fan a l’Hospital de Granollers és superior a hores d’ara del que ho era fa cinc anys, segons dades del Departament de Salut. A més, totes compleixen el límit màxim de temps per fer-se que fixa Salut. La mateixa font assenyala, però, que el centre ha reduït durant aquest mateix període les llistes d’espera de totes les proves diagnòstiques i de totes les consultes externes d’especialitats.
Als hospitals de Mollet i de Sant Celoni, la majoria d’intervencions quirúrgiques han abaixat els seus temps d’espera durant aquests cinc anys. Per contra, a Mollet ha augmentat l’espera per les proves diagnòstiques i per les consultes amb un especialista. La comparació s’ha fet amb les intervencions més freqüents, però no s’inclouen les oncològiques.
Un exemple de la reducció de la llista d’espera a Granollers és el cas de la colonoscòpia, que ha baixat de 78 a 28 dies entre febrer de 2019 i el mateix mes d’enguany, mentre que a Mollet ha augmentat de 58 a 69 dies i a Sant Celoni ho ha fet de 102 a 129. La llista d’espera per una ecocardiografia ha millorat a tots tres hospitals, passant de 103 a 12 dies a Granollers, de 57 a 53 a Mollet, i de 67 a 50 a Sant Celoni. Per una operació de cataracta, l’espera ha baixat de 67 a 59 dies a Granollers, de 65 a 49 a Mollet i de 71 a 49 a Sant Celoni. El temps per fer-se una pròtesi de maluc també ha baixat a tots tres hospitals, mentre que la de genoll triga quatre dies més a Granollers.
“Durant els darrers anys hem augmentat molt l’activitat assistencial. El 2023 vam fer un 17% més d’intervencions quirúrgiques que el 2022 i el mateix any, vam incrementar el nombre de proves diagnòstiques en un 33% i el de consultes externes en un 28%. També vam contractar 162 professionals nous que impliquen una ampliació del 9,3% de la plantilla, amb especial impacte a l’àrea d’Infermeria”, diu la directora general de l’Hospital de Granollers, Beatriu Bayés. Amb tot, insisteix que el centre té el repte de “consolidar el model de gestió dels recursos que hem desenvolupat durant aquest exercici, i de captar i fidelitzar molts professionals en un moment en què hi ha un canvi generacional al sector”.
“Al llarg del 2023 vam incrementar els recursos i les jornades dels professionals i vàrem millorar l’eficiència dels mòduls quirúrgics. Això ens va permetre fer més activitat i netejar les llistes d’espera”, explica la directora mèdica assistencial de la Fundació Sanitària Mollet, Natàlia Allué, qui també assenyala la manca de personal com una de les problemàtiques a l’hora de gestionar el dia a dia de l’hospital. “El problema més gran el tenim en els recursos humans. Ens calen estratègies per captar i fidelitzar personal.”
En el mateix sentit s’expressa el director mèdic de l’Hospital de Sant Celoni, Antoni Salas: “Hem de cuidar els especialistes perquè es quedin als hospitals, perquè són el capital més essencial que tenim.” En aquest sentit, alerta que “durant els propers 10 anys augmentarà la necessitat de nous professionals perquè es jubilaran molts dels que avui estan en actiu. Per tant, caldrà idear noves polítiques de captació i de fidelització de personal”. Quant a la reducció de bona part de les llistes d’espera del centre, Salas l’atribueix a una “millor optimització dels recursos”.
El secretari de la Junta Comarcal Vallès Oriental del Col·legi de Metges de Barcelona, Francesc Bas-Cutrina, alerta que “malgrat haver millorat les llistes d’espera, la situació encara no és l’òptima. Hi ha determinades especialitats i proves ambulatòries on, sobretot per manca de professionals sanitaris, aquesta millora en les llistes ha estat molt minsa o fins i tot inexistent. Cal continuar treballant-hi”. “És cert que s’han escurçat les llistes d’espera, però cal posar les coses en context. I en aquest sentit, la realitat és que es mantenen temps d’espera molt superiors als que serien raonables”, afegeix Pablo Velasco, del sindicat Metges de Catalunya.
Antonio López, portaveu de la Plataforma per la Sanitat Pública del Baix Vallès i membre de Marea Blanca, denuncia que “els temps reals de les llistes d’espera no són els que dona el Departament de Salut, sinó que són molt superiors. I encara que fossin reals, estem parlant d’autèntiques aberracions. No pot ser que un pacient s’hagi d’esperar 69 dies, més de dos mesos, per fer-se una colonoscòpia a l’Hospital de Mollet”. López també diu que “al sistema sanitari hi falten més professionals i més recursos”.
Un diagnòstic en el qual coincideix Ana Manzano, del sindicat SATSE de personal d’infermeria. “El principal problema que tenim són les ràtios, que estan millorant a poc a poc però encara no són les que haurien de ser. Calen més infermeres, perquè les que estem treballant ara sentim una gran pressió assistencial motivada, justament, per aquesta manca de personal. És un problema que es dona arreu de Catalunya, on també s’està notant la falta de metges.” La també infermera Carme Segarra, de la secció sindical de CCOO al comitè d’empresa de l’Hospital de Granollers, afegeix: “A banda de contractar més professionals, també cal optimitzar millor els recursos que tenim, com les consultes que hi ha tancades durant els torns de tarda.”
{{ comment.text }}