L’Hospital de Granollers millora les intervencions endoscòpiques digestives amb una nova tècnica

Representa una nova opció de tractament per a pacients que, després d’una intervenció bariàtrica, desenvolupen complicacions en la via biliar

El 9 Nou
19/11/2024
Granollers

L’Hospital General de Granollers ha fet amb èxit la seva primera colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE) mitjançant la tècnica Endoscopic ultrasound-directed transgastric (EDGE). S’ha practicat a un pacient que ja havia passat per una cirurgia bariàtrica. Segons fonts del centre sanitari, “aquest procediment avançat en les intervencions representa una nova opció de tractament per a pacients que, després d’una intervenció bariàtrica, desenvolupen complicacions en la via biliar i requereixen intervenció endoscòpica”.

La cirurgia bariàtrica és un tractament per a pacients amb obesitat mòrbida i malaltia metabòlica. Amb aquesta intervenció es modifica l’anatomia gastrointestinal per limitar el volum i absorció dels aliments i reduir el pes corporal. Amb aquest procediment, l’Hospital General de Granollers “reafirma el seu compromís de brindar un servei assistencial d’alta qualitat, adaptat a les necessitats complexes de la seva comunitat”, detallen en un comunicat.

Es va implantar a l’Hospital General de Granollers l’any 2020 i des d’aleshores s’han tractat més de 250 pacients amb èxit. Tot i això, aquesta alteració anatòmica pot dificultar procediments com la colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE). Fins ara, aquestes complicacions es tractaven amb intervencions percutànies o reoperacions perquè l’abordatge endoscòpic no era viable.

Amb la combinació d’endoscòpia avançada tipus CPRE amb la ultrasonografia endoscòpica (USE), l’equip mèdic ha pogut desenvolupar nous procediments com l’EDGE. Aquesta tècnica permet restaurar temporalment l’anatomia gastrointestinal del pacient mitjançant una pròtesi endoscòpica. Quan acaba la intervenció, la pròtesi es retira i el tracte gastrointestinal recupera la seva forma postquirúrgica original amb una sutura endoscòpica interna.

Els estudis clínics i l’experiència acumulada han demostrat que el pacient, després de la intervenció, torna a l’anatomia postbariàtrica sense efectes secundaris. I, per tant, no es dona el risc que el pacient pugui experimentar un augment de pes temporal en restaurar-se parcialment l’anatomia gastrointestinal.

Innovació contínua en l’atenció mèdica com a objectiu

Segons l’Hospital, la introducció de la tècnica EDGE representa un pas important en l’àmbit de l’endoscòpia digestiva avançada. Ho és perquè permet resoldre complicacions complexes sense necessitat d’utilitzar procediments invasius addicionals.

Aquesta tècnica s’aplica a molt pocs hospitals de Catalunya i és una de les més sofisticades de l’especialitat i exigeix una alta capacitació tècnica, habilitats endoscòpiques i el suport d’un equip assistencial multidisciplinari.

La setmana passada, l’Hospital General de Granollers ja va informar de la primera intervenció de cirurgia oncològica oculoplàstica amb una tècnica pionera.

LA PREGUNTA

Té previst celebrar el Cap d’Any a fora de casa?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't