ANATOMIA D’UN CANVI CLIMÀTIC
Sergio Martínez Pérez, de 45 anys, coordina el Hub B-30, una xarxa d’innovació que des de les universitats dona suport a empreses i institucions per detectar reptes i necessitats per millorar la seva competitivitat.
Què és el Hub B-30? Per a què serveix?
És una iniciativa que es va crear el 2018 liderada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per transferir als agents econòmics i socials del país el coneixement de la recerca que es feia a la universitat. A partir d’aquest punt de partida, es va acabar de concretar el Hub B-30 d’acord amb l’ecosistema que hi ha als dos Vallès. O sigui, a més de la UAB, els altres membres fundadors van ser el Parc de Recerca de la UAB, el centre tecnològic Eurecat! i l’associació d’ajuntaments Àmbit B-30, als quals es van afegir el sincrotró Alba, Esade, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), diverses associacions empresarials i cambres de comerç i indústria, l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), l’agència Acció de la Generalitat i els consells comarcals del Vallès Oriental i l’Occidental. La nostra missió com a Hub B-30 és buscar respostes a reptes del nostre territori de forma col·laborativa.
Un dels eixos de treball del Hub B-30 és la sostenibilitat.
És que, de fet, aquest va ser el primer àmbit en què es va començar a treballar i va sorgir per l’interès dels diferents socis i membres del Hub B-30. Hem anat dissenyant projectes i iniciatives encaminades a tenir un impacte en positiu amb l’entorn. Els altres dos eixos de treball que tenim són l’envelliment de la població i la digitalització.
Posi’m exemples concrets en els quals hagi participat el Hub B-30 relacionats amb la sostenibilitat.
Hem impulsat sessions de cocreació de valorització dels residus orgànics, amb la coparticipació de dues dotzenes d’entitats i organitzacions. També hem fet una diagnosi de circularitat per a empreses del territori que, bàsicament, consisteix a fer un pla de circularitat per a aquestes firmes. També estem impulsant el CircuLab, que s’inaugurarà aquest primer semestre del 2024 i que formarà part dels UAB Open Labs. Es tracta d’un laboratori que estudiarà i experimentarà idees per transformar residus en recursos, també per a l’anàlisi de cicle de vida i la reducció, reparació i millora de processos de fabricació. Està localitzat al cantó de la deixalleria del Campus de la UAB i pensem que tindrà una utilitat molt clara perquè empreses el facin servir per a les seves proves i projectes. I també en aquest sentit estem dissenyant un projecte adreçat a escoles de sensibilització per a la valorització dels recursos orgànics.
Quins objectius s’ha marcat el Hub B-30 a curt termini?
Aquest 2024 volem donar un impuls molt decidit a les comunitats energètiques al territori, ja siguin de caràcter públic o privat, com a eina molt eficaç per a la transició energètica. I també estem dissenyant un model de polígon d’activitat econòmica sostenible, el que nosaltres anomenem PAES. A més de nosaltres, en aquest projecte del PAES comptem amb la participació directa de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC) i la universitat portuguesa d’Aveiro.
Cal molta feina per transformar els actuals polígons industrials en polígons industrials sostenibles?
És el que acabarem de definir durant aquest 2024. Però un exemple podria ser l’anàlisi d’un polígon industrial del Vallès i, a partir de les seves dades de consums energètics, consums d’aigua, etcètera, fer el càlcul dels seu impacte ambiental i determinar la seva petjada de carboni. L’objectiu, doncs, podria ser reduir la petjada de carboni d’aquest polígon. Un projecte d’aquest mena pot ser perfectament escalable després a molts altres polígons.
{{ comment.text }}