L’ICGC i Caldes participen en un projecte europeu pels possibles efectes del canvi climàtic en aigües termals

L’estudi ha estat escollit com a beneficiari de fons del programa Interreg SUDOE i es desenvoluparà entre 2024 i 2026

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Ajuntament de Caldes participen en el projecte europeu ThermEcoWat, que estudiarà els possibles efectes que el canvi climàtic podria tenir en les aigües termals., com a conseqüència.

El projecte analitzarà si els canvis en la composició química o les temperatures poden afectar en el seu aprofitament com a recurs turístic i econòmic, però també si podria fer-se servir per escalfar habitatges. L’estudi ha estat escollit com a beneficiari de fons del programa Interreg SUDOE i es desenvoluparà entre 2024 i 2026, amb un pressupost total de 2 milions d’euros.

Les aigües termals estan més protegides davant els efectes del canvi climàtic, però també en podrien patir les conseqüències. Es considera aigua termal quan la temperatura de surgència és superior, com a mínim en 4ºC, a la temperatura mitjana anual del lloc on brolla. Durant el seu ascens, es barregen amb aigües més superficials i més fredes.

Si falta aquesta aigua superficial perquè plou menys, o si la seva temperatura canvia, també es pot veure alterada no només la temperatura de les aigües termals sinó la seva composició química. Aquesta química és la que els confereix les seves propietats mineromedicinals, base del seu aprofitament turístic, que suporta tot un sector econòmic.

La presentació d'aquest divendres al matí
La presentació del projecte aquest divendres / Departament de Territori

A Catalunya hi ha 24 zones termals amb 18 balnearis en actiu, i a dia d’avui no hi ha cap estudi sobre quins efectes concrets podria tenir el canvi climàtic en les aigües termals i quina repercussió podria suposar per als municipis o els sectors econòmics la base dels quals és el seu aprofitament. El projecte ThermEcoWat vol impulsar aquests estudis com a manera de prevenir i avançar-se a possibles problemes futurs i incrementar la resiliència dels ecosistemes termals.

El projecte té vuit beneficiaris europeus, entre ells, l’ICGC i l’Ajuntament de Caldes de Montbui, així com 14 associats més. Com a producte final del projecte, s’elaborarà un Llibre Blanc que recollirà tot el coneixement assolit durant els dos anys de desplegament, així com bones pràctiques en la gestió dels recursos termals i en la seva adaptació davant els reptes del canvi climàtic.

LA PREGUNTA

Anireu aquest any a les manifestacions per la Diada?

En aquesta enquesta han votat 630 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't