El 32% dels pacients amb un ictus de l’Hospital de Granollers arriben sense activació prèvia del SEM

El 32% dels pacient que pateixen un ictus i que ingressen a l’Hospital General de Granollers arriben sense una activació […]

El 9 Nou
29/10/2024
Granollers

El 32% dels pacient que pateixen un ictus i que ingressen a l’Hospital General de Granollers arriben sense una activació prèvia del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a través dels telèfons d’emergències 112 o 061. Són dades superiors a la mitjana catalana, que és del 12%.

L’Hospital recorda la importància de rebre una atenció sanitària ràpida perquè cada minut es perden dos milions de neurones i, per tant, d’activar el SEM per assegurar un trasllat urgent. “Una detecció precoç i un tractament ràpid són claus per reduir les seqüeles i millorar el pronòstic dels pacients”, diuen en un comunitat coincidint amb el Dia Mundial de l’Ictus.

Segons les dades de l’Hospital de Granollers. entre 2016 i 2024 el centre ha atès 1.260 codis ictus. D’aquests, un 30% han estat tractats amb trombosi endovenosa. El 27% han necessitat un trasllat a un altre hospital per rebre un tractament de trombectomia.

Resultats destacables

El 57% dels pacients tractats a l’Hospital de Granollers que han patit un ictus es recuperern gairebé pel complet. És més que la mitjana catalana que està en el 41%. L’Hospital de Granollers disposa d’una guàrdia neurològica cada dia de la setmana,. Funciona els 365 dies de l’any i, per l’hospital, és fonamental per a garantir una resposta assistencial de qualitat.

Aquest servei específic es va poder impulsar gràcies a l’acreditació publicada en el Pla Director de Malalties Vasculars Cerebrals el 19 de maig de 2022. Aquí es reconeix l’Hospital General de Granollers com un dels sis centres de referència del Codi Ictus. La iniciativa es va posar en marxa l’any passat amb la incorporació de tres nous neuròlegs.

Aquestes guàrdies faciliten que es puguin fer estudis vasculars complets des de l’arribada del pacient amb l’estudi cardiològic amb ecoscan i el monitoratge cardíac prolongat durant la fase aguda. Això facilita un diagnòstic precoç i ajuda a prevenir recurrències vasculars. Un estudi recent publicat per l’equip de Neurologia de l’Hospital va mostrar una taxa de recurrència vascular del 3% al cap de 3 mesos en pacients amb atacs isquèmics transitoris. És una xifra molt inferior a la reportada per la literatura, que oscil·la entre el 8% i el 20%.

LA PREGUNTA

Cal prendre mesures preventives davant fenomens com la DANA?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't