L’Incasol rehabilitarà Can Cruz com a seu del Consorci de Gallecs

El consorci també ha acordat requerir a l’Incasol que regularitzi els terrenys, les masies i els habitatges de l’espai,

L’Institut Català del Sòl (Incasol), propietari dels terrenys de l’espai natural de Gallecs, rehabilitarà la històrica masia de Can Cruz, del segle XVII, amb l’objectiu de recuperar el seu valor patrimonial i històric i que esdevingui la seu del Consorci de Gallecs.

De fet, el Consorci preveu que, a més, la masia sigui un pol estratègic d’activitats a Gallecs i preveu situar-hi un centre de recerca en agroecologia de la mediterrània. L’Incasol ha anunciat que es preveu fer una inversió d’1,9 milions a la masia per executar l’obra en els propers tres anys.

La recuperació de Can Cruz és una de les decisions que es van acordar en el darrer Consell Plenari del Consorci de Gallecs, del qual formen part l’Incasol i els sis ajuntaments que hi tenen terrenys –Mollet, Parets, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Lliçà de Vall i Montcada–.

El consorci també ha acordat requerir a l’Incasol que regularitzi els terrenys, les masies i els habitatges de l’espai, tant els que estan buits com els que tenen situacions d’ocupació irregulars, per cedir-ne la gestió al mateix consorci.

Tal com va publicar EL 9 NOU en un reportatge el 23 d’abril del 2021, el consorci haurà de gestionar tot el patrimoni d’acord amb l’interès general i els objectius que fixarà el Pla Especial Urbanístic de Gallecs, que està previst que s’aprovi el febrer de l’any 2025.

Abans de formalitzar la cessió dels terrenys al Consorci de Gallecs, l’Incasol, com a propietari, regularitzarà les situacions de possessió irregular de les cases mitjançant contractes d’arrendament, masoveria urbana o cessions, sempre que siguin respectuosos amb el medi ambient, el principi d’utilització racional dels recursos naturals i les finalitats de l’espai d’interès natural. En la mateixa reunió del Consell Plenari, el Consorci de Gallecs ha acordat que l’Incasol cedeixi l’ús de les masies de Can Xalet, a Mollet, i Can Banús, a Santa Perpètua de Mogoda, per evitar la seva degradació i facilitar la implantació d’activitats compatibles amb els usos permesos a Gallecs.

En l’article publicat a EL 9 NOU l’any 2021, la directora del Consorci de Gallecs, Gemma Safont, explicava que hi havia un projecte per a Can Banús impulsat per un col·lectiu que treballa amb el reaprofitament alimentari i el consum cooperatiu. I a Can Xalet hi havia un altre projecte impulsat per l’associació Defensa de Rèptils i Amfibis de Gallecs (DRAC).

Fonts de l’Incasol han recordat aquesta setmana que al Pla Especial Urbanístic de Gallecs té l’objectiu de potenciar l’ús social de l’espai, preservar els seus valors naturals i paisatgístics i culturals i fer-los compatibles amb l’aprofitament sostenible dels recursos agraris i forestals. El pla preveu un pla d’inversions de cinc milions en què s’inclou la xarxa d’aigua potable com una de les prioritats. Aquesta és una de les grans reclamacions que ha fet l’Associació de Veiïns de Gallecs.

Paral·lelament, l’Incasol està redactant el Pla de Gestió del Parc Territorial de Gallecs, amb la finalitat de valorar les accions precedents en benefici de l’espai i les propostes de futur per preservar-lo en coherència a l’espai natural protegit.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 233 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't