Les incineracions es consoliden al voltant del 50% de les defuncions al Vallès Oriental

Cabre Junqueras renovarà en breu els forns que té al tanatori de Granollers per fer incineracions de difunts

La xifra de persones que opten per la incineració de les persones que moren es consolida al voltant del 50% de les defuncions al Vallès Oriental que gestionen les funeràries Cabré Junqueras, de Granollers, i Monserdà, de Mollet. En el cas de Mollet, entre 2021 i 2022 la xifra va fer “un salt” del 46% al 52%, explica Marc Santos, gerent de Monserdà, que entén que respon a una “tendència social”.

“Quan hi parles, molta gent ja prefereix incinerar-se”, diu. En el cas de Cabré Junqueras, estan en el 50%. Segons Josep Maria Mons, gerent de la funerària, és una xifra que té “una estabilitat marcada en els darrers anys”. “No baixa i si puja ho fa de manera molt lenta”, indica.

Les famílies que opten per la incineració poden dipositar les cendres en columbaris o en nínxols dels cementiris, on ja hi havia enterrats altres familiars. Segons Santos, però, en la meitat dels casos opten per emportar-se-les a casa.

En relació amb les incineracions, Cabré Junqueras tirarà endavant aquests propers mesos una inversió d’uns 500.000 euros per renovar els dos forns crematoris que té al cementiri de Granollers i que fa més de 20 anys que estan en funcionament. Se substituiran per un únic forn amb “una tecnologia més moderna” que, entre altres aspectes, permet reduir el temps de durada de les incineracions, explica Josep Maria Mons.

També s’incorporaran filtres depuradors de gasos de darrera tecnologia “per reduir l’impacte en el medi ambient”. Està previst que les obres comencin abans de final d’any i quedin enllestides al juny.

Durant un període d’un mes o dos, no es podran fer incineracions de difunts a Granollers. La funerària les traslladarà a Mataró i, si és necessari, a altres instal·lacions sense cost per a les famílies. “Intentarem que sigui al menor temps possible”, diu Mons. El nou crematori “serà una instal·lació molt més moderna”, detalla el gerent de Cabré Junqueras. Incorporarà elements com la introducció lateral del fèretres al forn crematori, que té un menor impacte per a les famílies que volen presenciar el procés d’introducció.

També continua augmentant la proporció de cerimònies de comiat laiques respecte a les religioses. Segons les dades de Cabré Junqueras i Monserdà, les laiques ja representen entre un 20% i un 25% dels comiats que es fan. “La tendència és que les cerimònies laiques van guanyant pes”, diu Santos.

“Està ajudant molt que les empreses funeràries estem oferint espais per poder-les fer i persones preparades per conduir-les”, diu Mons. “Permeten una personalització més gran: amb la música, material audovisual o amb la gent que intervé”, comenta Santos, que afegeix que “sempre es plantegen amb l’ajuda d’un orador professional”. “A les cerimònies laiques, cada cop és més habitual la projecció de vídeos i fotos”, exposa Mons.

Independentment de si són laiques o religioses, les funeràries també detecten un increment que les cerimònies als tanatoris en lloc de les esglésies. “És molt més còmode per a les famílies”, diu Santos.

Cursa ambiental

Les funeràries també avancen en accions per reduir l’impacte ecològic de la seva activitat. Per exemple, estan renovant les flotes amb la incorporació de vehicles elèctrics, també els que es fan servir per traslladar els fèretres. “Fa quatre anys que no comprem vehicles de combustió”, diu Mons. Cabré Junqueras i Monserdà també han fet instal·lacions fotovoltaiques a les cobertes dels tanatoris que tenen a Granollers i Mollet.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 60 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't