Jere Mateo, de Granollers, es prepara per creuar nedant set estrets de tot el món

Va canviar la seva passió per l’alpinisme per la natació en aigües obertes després d’un accident als Alps que el va deixar amb greus seqüeles el 2015

Jere Mateo, de Granollers, va decidir que res és impossible. Va canviar la seva passió per l’alpinisme per la natació en aigües obertes després d’un accident als Alps que el va deixar amb greus seqüeles el 2015. De mica en mica, s’han anat fent seva aquesta disciplina. I ara vol obrir la llauna per completar el repte dels Ocean’s Seven, que l’hauria de dur a fer els set estrets més importants del món nedant de punta a punta.

Es considera que és el repte més difícil de la natació, perquè han fet molt poques persones i cap amb una discapacitat física. Està preparant-se per nedar-ne un, el Canal de la Mànega –entre França i Anglaterra–, aquest estiu que ve. Seria el segon estret del repte que farà, després que el 2022 aconseguís fer el de Gibraltar. “Encara no m’ho havia plantejat com a tal, però sí que em vaig dir que si feia allò podria fer-ne més”, explica Jere Mateo. La seva idea és poder creuar un estret l’any fins a completar el repte.

Per tot això, li cal una preparació física important. Quan sigui al Canal de la Mànega, s’enfrontarà a 38 quilòmetres de distància dins el mar i amb l’aigua entre 15 i 18 graus. Haurà de nedar sense neoprè i sense ajuda de ningú, tal com marca l’entitat que regula aquest tipus de reptes. S’haurà d’enfrontar, igualment, als imprevistos del mar. “Quan estàs arribant a França, et trobes en un punt on és difícil avançar per culpa de les marees”, explica. Això fa que sovint el recorregut s’allargui fins a 40 o 45 quilòmetres.

És conscient, això sí, que el repte li costarà entre 12 i 13 hores de completar, a més de diners. Al desembre, Onat Fundation i la Generalitat el van becar amb un premi inclusiu per la seva bona feina pel que fa a l’esport adaptat. Aquests diners, a més dels que aconsegueixi a través de patrocinadors, li serviran per finançar la seva travessa pel Canal de la Mànega a l’estiu. És un repte que insisteix a dir que no és competitiu, igual que tot el que fa. “Prefereixo posar-me reptes a mi mateix”, explica Mateo.

L’accident del 2015 va deixar Mateo amb un politraumatisme i un traumatisme canioencefàlic. Un amic seu hi va morir. Mateo va estar un mes en coma, però l’accident li va deixar seqüeles per a tota la vida, inclosa la falta de mobilitat a les cames. Per això, va haver de tornar a aprendre a nedar. També fa xerrades i campanyes de sensibilització sobre discapacitat, esport i prevenció d’accidents.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 413 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't