Una jornada alerta dels riscos de la llengua catalana al Baix Montseny

Experts posen de relleu la importància de l’ús de la llengua al carrer i al lleure

L’ús del català es juga al carrer i en els àmbits de lleure. És una de les conclusions de la primera Jornada pel Català a Sant Esteve de Palautordera, que es va fer el dia 16 de març a les Escoles Velles amb l’objectiu de prendre consciència de la situació lingüística al municipi i al Baix Montseny i reflexionar sobre la necessitat d’un canvi en molts fronts per tal de revertir situacions que poden conduir a una disglòssia important en un temps bastant curs.

Les entitats organitzadores eren Plataforma per la Llengua, el Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, la Taula de Cultura de Sant Esteve, l’associació Batega, que treballa per la defensa de la llengua catalana a Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera, i l’Ajuntament de Sant Esteve. Els ponents van ser Arnau Comas, regidor de Construcció Republicana de Sant Esteve; Enric Vendrell, de Plataforma per la Llengua; Albert Planas, regidor de Cultura de Sant Celoni, i Xavi Iroz, de Batega.

Els quatre ponents van coincidir que cal treballar braç a braç amb tot el teixit cultural i social del territori per fer que el català sigui hegemònic en les interaccions del dia a dia d’una manera normalitzada. Es va constatar el perill que els joves catalanoparlants abandonin l’ús del català en els seus contactes socials perquè es vegin arrossegats per la marea hegemònica de l’ús del castellà en molts àmbits del lleure i en les comunicacions digitals. I, d’altra banda, els joves que no tenen el català com a llengua materna hi ha el risc que el vegin com una llengua d’escola i d’institut, massa institucionalitzada.

En la jornada es va destacar que l’escola és clau per tenir un bon domini de la llengua, però que el català es faci servir als comerços, als clubs esportius, als espais de lleure i de relació és vital per a la bona salut de la llengua i, sobretot, mantenir-se en el català en els intercanvis socials.

Després de la taula rodona, el Consorci per a la Normalització Lingüística va presentar el Voluntariat per la Llengua a càrrec d’Assumpta Relats i Anna Codina. Es van referir al projecte de Parelles Lingüístiques com un programa d’èxit que fomenta l’ús del català i la cohesió social i també per la gran quantitat de parelles lingüístiques que s’han format en els 20 anys de vida del voluntariat per la llengua. Més de 175.000 en total.

Durant l’acte també es van sentir els testimonis de dues parelles lingüístiques de Sant Esteve de Palautordera. D’una banda, la Mariona Grañé i en Lies Nendrix, i, de l’altra, Marc Garcia i Zoï Geereaert. En tots dos casos, van expressar un grau de satisfacció important pels bons resultats de l’experiència.

Paraulògic gegant

La jornada va continuar de manera totalment lúdica, jugant amb un paraulògic gegant. També amb un tast de vins de la terra a càrrec de Berta Pla, amb la presència de la música a càrrec d’Arnau Obiols, i la intervenció del conegut naturalista de Sant Celoni Martí Boada, que va alertar de la greu situació ambiental que es viu. “Hem de tractar el planeta com un cos, com el nostre cos, si volem sortir-nos-en”, va recomanar per començar a revertir la crisi ambiental. La jornada va acabar amb un calçotada que es va fer al Remei.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 143 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't