Els jutjats de Granollers i Mollet han adoptat 40 ordres de protecció dels 88 casos que han registrat entre gener i juny d’aquest 2022. Això representa que han establert mesures en el 45% dels casos que han incoat.
Aquest percentatge augmenta les xifres que es van registrar durant l’any passat, quan els jutjats dels dos partits judicials del Vallès Oriental van adoptar mesures en el 28% dels expedients iniciats: 66 de 231, segons les dades recollides a la memòria dels jutjats de violència domèstica que publica el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
Les dades d’aquest 2022 s’acosten més als percentatges que hi va haver els anys 2020 (41%) i 2019 (53%). Amb tot, hi ha diferències entre els dos partits judicials. Mollet registra percentatges més alts que els de Granollers de forma sostinguda des d’almenys l’any 2019.
Segons l’estudi anual que fa l’Observatori de la Igualtat de Gènere de Granollers i L’Observatori-Centre d’Estudis del Vallès Oriental, si es compara “els nivells d’adopció de les mesures de protecció dels jutjats del Vallès Oriental amb els partits judicials de la resta de Catalunya es pot observar que el nivell d’ordres denegades al Vallès Oriental se situa en xifres més elevades que la majoria de partits judicials catalans”.
L’estudi també posa de manifest que l’allunyament i la prohibició de comunicació són les mesures penals adoptades amb més freqüència pels jutjats vallesans. El tercer grup de mesures penals concedides és el de la retirada d’arma. Han passat de representar el 2% l’any 2020 a ser el 10% l’any passat.
També es detalla que, en la majoria de casos, la relació entre víctima i denunciat és per haver estat parella. Passa en el 49% dels expedients incoats durant l’any passat. I creix respecte a anys anteriors: 10 punts percentuals més que el 2019 (39%) i 12 punts més que el 2018 (37%).
Ordres de protecció vigents als Mossos
D’altra banda, segons ha pogut saber EL 9 NOU, els Mossos tenen més de 800 ordres de protecció vigents al Vallès Oriental. Són unes 550 a l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Granollers i unes 250 a la de Mollet. No tots els casos són del darrer any perquè hi ha processos que es poden allargar en el temps.
{{ comment.text }}