L’Ajuntament de Caldes ha aprovat la instal·lació de sis noves estacions fotovoltaiques en equipaments municipals per ampliar la comunitat energètica local (CEL), que sumaran un total de 262 plaques solars. Aquestes sis estacions estaran situades a les Cases dels Mestres, a l’escola El Farell, a l’escola bressol el Gegant del Pi, i també al local social de l’Associació de veïns de la urbanització dels Saulons. D’aquesta manera, la CEL s’estendrà més enllà del propi nucli urbà de Caldes, informa Roger Rams.
L’actuació s’emmarca dins de l’estratègia municipal de mantenir-se a l’avantguarda la implantació d’energia solar pública a Catalunya. De fet, la CEL, que es va inaugurar el 2022, és la comunitat més gran del país quant a generació de quilowatts. Amb la instal·lació d’aquestes noves estacions de captació d’energia, es vol ampliar aquesta capacitat. Un cop hagin entrat en funcionament, seran 18 en total les estacions fotovoltaiques operatives dins d’aquesta comunitat energètica impulsada pel mateix consistori.
Tot i que l’Ajuntament ja n’ha aprovat la instal·lació i compta amb una subvenció per tirar endavant el projecte, provinent dels fons Next Generation, de la Unió Europea, les obres encara trigaran a dur-se a terme. De moment, el consistori preveu licitar-les durant els propers mesos. La instal·lació de les sis noves estacions fotovoltaiques té adjudicat un pressupost de gairebé 130.000 euros.
La CEL de Caldes ha rebut diversos reconeixements per la seva contribució als objectius de transició energètica, com ara el premi de la Fundació Torres & Earth al Territori Sostenible, que va obtenir l’any passat, i ha estat finalista del premi a l’Acció Transformadora del Comitè de les Regions d’Europa. Actualment hi ha dues modalitats perquè la població s’hi pugui incorporar.
La modalitat A cedeix 1 quilowatt de potència per família, fet que pot suposar un estalvi d’entre 150 i 250 euros anuals. La modalitat B està pensada per a llars particulars i empreses que ja tinguin plaques solars instal·lades, i que vulguin compartir l’energia que produeixen. En aquest cas, les quantitats que es poden arribar a estalviar oscil·len entre 400 i 700 euros anuals.
{{ comment.text }}