La fundació Casa de l’Aire farà colònies a la masia Can Surell, a Sant Pere

Situada en el veïnat de la Muntanya de Vilamajor, és una masia gòtica del segle XII declarada Bé Cultural d’Interès Local

La Fundació la Casa de l’Aire Roger Torné està a l’espera dels últims permisos de la Generalitat per iniciar, a la masia de Can Surell de Sant Pere de Vilamajor, les seves activitats com a centre d’actuació dels projectes socials de la fundació, en forma d’aula natura i casa de colònies. L’Ajuntament de Sant Pere ja li ha donat tots els permisos. S’espera que pugui començar a funcionar regularment el proper curs 2024/2025, segons ha avançat Ramon Vila, president del patronat de la Fundació.

Aquest estiu uns 400 nens i nenes faran les colònies en una casa que té llogada la Fundació. “Si arriben més infants i tenim les autoritzacions, aquests es portarien a Sant Pere”. Vila assegura que “el més important és que Can Surell pugui començar a funcionar. S’ha recuperat per a la societat una casa abandonada que havia estat vandalitzada”.

La Fundació va comprar Can Surell el 2006 i el 2017 es va decidir rehabilitar-la, unes obres que es van fer l’any passat. “Teníem dues cases llogades, una a Osona i l’altra al Baix Montseny, i havíem pensat passar de lloguer a comprar”, diu Vila, que afegeix: “Estem molt contents de tenir Can Surell”.

La Fundació traslladarà a Sant Pere totes les activitats. “S’han fet unes inversions importants a Can Surell”, comenta Vila. La Fundació agafarà treballadors de la zona i la neteja de la casa i plantació d’arbres es fa amb una entitat social de Sant Celoni, Acció Baix Montseny. “Hi ha una voluntat de fer cada vegada més taca d’oli al lloc. També a la llarga una escola de la zona pot arribar a ser important en el projecte”, assegura.

La Fundació Casa de l’Aire Roger Torné es va crear el 1984. La seva actuació s’emmarca en l’educació mediambiental i de lleure educatiu dels infants i les seves famílies de sis districtes de Barcelona, on la crisi econòmica afecta el 34,4% dels infants. L’any passat va atendre unes 2.000 famílies, i va destinar el 40% més de recursos econòmics a l’acció social d’atenció directa. Són nens i nenes vulnerables de 14 escoles públiques de Barcelona i d’entre 6 i 12 anys.

La Casa de l’Aire treballa amb un programa de quatre projectes: Escola, en què els infants van a la Casa de l’Aire una vegada al mes; Lleure, en què els infants que el cap de setmana s’han de quedar a casa perquè els seus pares treballen hi passen un dia; Famílies, per als nens i nenes que tenen una mancança familiar perquè els seus pares no tenen temps per passar amb ells i si ho poden fer ho fan en petits espais, i finalment Colònies, on els infants passen cinc dies i quatre nits. “Totes les activitats es paguen, encara que sigui una quantitat simbòlica”, apunta Vila. La inversió del 2023 va ser de prop de 400.00 euros per fer els quatre projectes, un 80% de recursos propis i un 20% de donacions.

Una masia gòtica del segle XII

Can Surell, situada en el veïnat de la Muntanya de Vilamajor, és una masia gòtica del segle XII declarada Bé Cultural d’Interès Local el 2011. A principis del segle XX, el doctor Josep Trueta va instal·lar-hi una casa de convalescència. L’estiu de l’any 1934 la masia va ser la colònia escolar d’estiu de l’Institut-Escola de la Generalitat, fruit de l’empenta renovadora del seu director, Josep Estalella i Angeleta Ferrer i Sensat.

La casa es va convertir en un destí idoni per a gent que volia prendre bons aires o bé curar-se d’alguna malaltia amb les aigües medicinals de la font Ferrussa. Una de les habituals era Ferrer i Sensat, mestre de ciències naturals. En començar la Guerra Civil, l’Institut-Escola hi organitzava colònies pels fills dels combatents i els orfes. En aquesta masia, Maria Aurèlia Campmany va passar-hi les colònies. Fa uns anys Marta Avizanda va publicar L’Institut-Escola a can Surell. Un assaig pedagògic al Montseny dels anys trenta.

LA PREGUNTA

Creu que Joe Biden hauria de renunciar a presentar-se com a candidat dels demòcrates als EUA?

En aquesta enquesta han votat 76 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't