La Garriga ha capturat 183 coloms amb l’objectiu d’acabar amb la plaga que es va detectar aquest estiu al centre del poble. La captura es va fer el 29 d’agost passat, després de tres setmanes de treball per part dels tècnics de l’Ajuntament, informa Paula Aviñoa.
“Tot i que de coloms n’hi ha a tot arreu, la concentració massiva a la zona del centre feia que haguéssim de prendre mesures. L’objectiu no era eliminar la població de coloms, sinó reduir-la de forma significativa i, en aquest sentit, el sistema emprat ha estat del tot eficient”, assegura el regidor de Salut i Gestió de Plagues, Albert Jiménez.
Durant tres setmanes, poc després que acabés la festa major del poble, un dels tècnics de l’Ajuntament va estar donant menjar als coloms de la zona cèntrica de la Garriga. L’alimentació era cada dia al mateix lloc i a la mateixa hora, amb l’objectiu que cada cop fossin més els coloms que s’apropaven a buscar menjar. “La idea d’alimentar els coloms a les vuit del matí tenia com a objectiu causar el mínim de molèsties possibles a la ciutadania. També per aquesta raó ens hem esperat a fer-ho al mes d’agost, quan part dels garriguencs estan de vacances”, diu Jiménez.
Un cop acostumats a l’aliment, el matí del 29 d’agost es van poder capturar gairebé dos centenars de coloms mitjançant una xarxa. L’encarregada de transportar les aus, una vegada enxampades, va ser una empresa externa a l’Ajuntament. “Aquest sistema de captació és el més eficient pel fet que permet reduir una quantitat més elevada de coloms amb el mínim cost”, explica el regidor.
Ja al mes de gener es va tractar de reduir la plaga amb un altre sistema de captura. Consistia en fer ús de gàbies als terrats dels edificis del centre. Segons el regidor de Gestió de Plagues, durant l’època d’hivern, quan hi ha més mobilitat al centre i més gent, és un sistema útil, però sempre és més ineficient que el que s’ha dut a terme aquest mes d’agost.
Una de les peculiaritats dels coloms és la seva capacitat de ràpida adaptació. Per aquesta raó, mesures com l’ús de filferros als balcons, acaben sent únicament útils a curt termini. Un dels principals perills de la sobrepoblació de coloms és que se’n multipliquin els seus excrements. “Són excrements molt àcids que danyen el mobiliari urbà com són els bancs, a més de la clara afectació negativa en termes de sensació de brutícia”, comenta Jiménez.
Amb la captura d’aquest estiu i tenint en compte que s’acosta l’època en què la cria dels coloms és menor, es preveu una reducció dràstica de l’espècie al centre del municipi. “Aquest any no es preveuen fer més tractaments pel que fa a la gestió de plagues de coloms a la Garriga. De ben segur, però, que l’estiu vinent tornaran a aparèixer i, en conseqüència, tindrem en compte la gestió d’aquesta plaga en el pressupost del proper any. L’excés de coloms al centre urbà ja és un tema recurrent i que no fa més que anar en augment amb l’actual canvi climàtic”, reconeix Albert Jiménez.
{{ comment.text }}