La Garriga comença a documentar i estudiar els grafits de la Doma

Els treballs consisteixen primer en una fotogrametria per després començar a fer l’estudi

La Garriga ha començat aquests dies els treballs de documentació i estudi dels grafits localitzats fa més d’un any a les parets de la zona del cor de la Doma. Aquest projecte s’inclou dins el pla director de rehabilitació de l’església.

Els treballs han començat amb una fotogrametria dels grafits, que permetrà fer-ne la documentació per al seu posterior estudi i interpretació arqueològica i històrica, segons ha explicat Enric Costa, tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament. La fotogrametria consisteix a fer moltes fotografies amb una gran resolució, que posteriorment, amb uns programes específics, es triangulen de manera que resulta una imatge en tres dimensions que permet ser molt ampliada.

“D’aquesta manera et pots acostar als grafits tant com vulguis, però també serveix per individualitzar cadascun d’ells, fer-ne una fitxa i documentar-lo”, ha comentat Costa. A més, les imatges es recolzen amb dibuixos que ajuden a la seva interpretació. La fotogrametria també determinarà quants grafits hi ha i si estan relacionats els uns amb els altres.

A partir d’aquí es farà l’estudi dels grafits. L’objectiu és interpretar la cronologia, el significat i el context dels grafits històrics de la Doma. La informació obtinguda ha de donar dades històriques i patrimonials sobre la importància dels grafits i la seva autoria, i ha de permetre creuar dades amb altres investigacions paral·leles, com el projecte LG 1716, sobre la història de la Garriga.

Els treballs es fan en els grafits que van aparèixer en una zona de l’església, quan es van treure unes capes de calç. “Segur que n’hi ha molts més en altres zones”, diu Costa. De grafits n’hi havia de tot tipus, des de coses més simbòliques com símbols i dibuixos, fins a noms, dates o números.

La fotografia la fa l’empresa d’arqueologia Atics, amb l’arqueòleg Jordi Ramos al capdavant, mentre que l’estudi posterior es treballarà conjuntament amb els historiadors Jordi Llimargas i Jaume Oliver. Els treballs es faran al llarg de tot aquest any.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 245 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't