L’Ajuntament de Mollet ha guanyat el pols judicial a la Generalitat de Catalunya en el conflicte obert per l’estat de ruïna tècnica de dos edificis -els números 1 i 2- del centre d’educació especial Can Vila de la ciutat. El jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona ha fallat a favor dels interessos municipals i estableix que correspon a la Generalitat “la reconstrucció o substitució dels edificis”.
A més, el govern s’haurà de fer càrrec del cost del lloguer dels mòduls prefabricats que es van instal·lar l’any 2022 quan es va detectar que les construccions estaven en mal estat i que no s’hi podia accedir. La xifra puja a 585.532 euros per al curs 2022/2023. S’hi haurà d’afegir el cost de tot el període que estiguin en funcionament. “Fins que ja no siguin necessaris”, recull la sentència.
La resolució juidicial també recull que la solució defintiiva al problema és responsabilitat de la Generalitat i recorda que “s’ha de fer en el menor temps possible ja que en l’actualitat l’alumnat no té espai per jugar a l’aire lliure (està ocupat pels mòduls provisionals) i, fins i tot, els vehicles de transport tenen dificultats per accedir al centre, el que suposa que aquests alumnes, especialment vulnerables, vegin limitats els seus drets”. Segons fonts municipals, des de l’Ajuntament ja s’han fet contactes amb el Departament d’Educació i Formació Professional per “donar una solució defintiiva” al problema.
L’alcaldessa Mireia Dionisio es mostra “satisfeta per la sentència perquè s’ha fet justícia”. “És la base per projectar el Can Vila del futur i que ens posarem a treballar en el seu compliment el més aviat possible”, afegeix.
Dionisio defensa l’actuació que va fer l’Ajuntament. “Va actuar per imperiosa urgència i de forma subsidiària amb la voluntat de protegir l’alumnat de l’escola que és d’especial sensibilitat i les seves famílies”, diu Dionisio en referència a la instal·lació dels mòduls que el consistori va tirar endavant per poder seguir amb l’activitat educativa a Can Vila i davant de la manca de solucions aportades des del govern de la Generalitat.
La situació de Can VIla
Al juny de 2022, un informe tècnic va establir que els 70 alumnes de Can Vila no podrien iniciar les classes al setembre pel mal estat dels dos edificis que considerava que estaven en “ruïna tècnica”. Els edificis afectats van ser construïts l’any 2002 amb mòduls prefabricats a la zona on hi havia la piscina. Es va fer per les necessitats de més espais al centre pel creixement del nombre d’alumnes. Al 2022, van aparèixer esquerdes “molt significatives” a les dues construccions. L’Ajuntament va assumir una actuació d’urgència per poder acabar el curs. Un informe va establir que l’1 de juliol de 2022 calia desallotjar els edificis.
La sentència del jutjat contenciós administratiu 5 de Barcelona també estableix que la Generalitat haurà de fer front a 2.000 euros de costes judicial.
{{ comment.text }}