El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha concedit una subvenció d’uns 322.000 euros a la Fundació Rivus per tirar endavant accions de millora i conservació de la biodiversitat del tram de 30 quilòmetres del riu Congost –des de la Garriga fins a l’aiguabarreig amb el Mogent– que forma part de la xarxa Natura 2000.
El projecte, que preveu una inversió d’uns 400.000 euros fins al 2027, inclou la creació d’un espai de governança amb la Fundació Rivus, vinculada al Consorci Besòs Tordera, els 11 ajuntamnets i la Generalitat.
Fins ara, no s’havia desenvolupat cap òrgan gestor d’aquest espai tot i estar protegit des de 2006 per la Unió Europea. La xarxa Natura 2000 del Congost té un àmbit de 358,5 hectàrees i també inclou el tram baix del riu Mogent i una part del Besòs.
Aquestes ajudes de la Generalitat estaven destinades a entitats ambientals sense ànim de lucre que actuïn en territoris protegits que no tinguin un òrgan de gestió. Dijous passat es va fer a Granollers una reunió inicial del projecte on van participar Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat; el president de la Fundació Rivus, Josep Monràs; la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Mar Garcia; representants dels ajuntaments de la Garriga, les Franqueses, Canovelles, Granollers, Montmeló, Montornès, Mollet, Martorelles, Sant Fost, la Roca i Vilanova, i membres d’entitats i centres de recerca implicats en el pla d’actuacions com el Centre Superior d’Investigacions Científiques-Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CSIC-CEAB), el grup BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers o l’entitat Fauna Llerona.
La trobada va servir per presentar un document inicial que, un cop aprovat, permetrà la constitució de la taula de governança del projecte, en els propers mesos.
Marc Vilahur ressalta el pas actual de “crear un instrument de governança no formal que el que vol és impulsar un gestió efectiva a llarg termini i augmentar els espais naturals gestionats” a Catalunya. L’aposta, recordava, és “fer-ho de la mà d’entitats ambientals del tercer sector per impulsar una gestió participada”.
Per la seva banda, Monràs posava en valor la creació d’aquest ens que pugui gestionar l’espai. “És molt interessant treballar plegats amb els 11 municipis per crear aquest espai de gestió de treball en comú. No és un treball en solitari de la Fundació Rivus i el Consorci Besòs Tordera.” També apostava per “quan s’acabin aquestes accions continuar treballant de cara el futur” amb el conjunt de municipis vallesans inclosos dins de l’àmbit la xarxa Natura 2000 del riu Congost.
Inversions previstes
Les inversions previstes fins al 2027 van orientades a la conservació i gestió dels hàbitats, a la recerca i coneixement d’aquest espai protegit, a l’educació ambiental i divulgació i a la gestió de l’ús públic. Segons el projecte inicial, es faran tres actuacions de restauració i millora dels hàbits de l’entorn fluvial a trams de la Garriga, les Franqueses i a l’aiguabarreig entre el Mogent i el Congost, entre Montmeló i Montornès, on es vol recuperar el bosc de ribera “per afavorir la biodiversitat amb la llúdriga o els ratpenats, que també serà positiu per a la gent que hi viu a prop”, deia Vilahur.
Entre les accions de recerca, es farà l’avaluació, recopilació i gestió de dades sobre l’estat de qualitat fluvial i biodiversitat (amb l’Observatori Rivus i QuiroRius) i un estudi de processos d’autodepuració del sistema de basses del parc del Falgar, a les Franqueses, que s’alimenta amb aigua de la depuradora de la Garriga. En aquest cas, hi col·laborarà el CSIC-CEAB.
A banda, es preveuen jornades, censos, accions de voluntariat, caminades o visites guiades per a la part de divulgació inclosa al projecte. Per Vilahur, és important “conscienciar la ciutadania que la natura es pot tractar també al voltant” dels espais on viu.
{{ comment.text }}