El projecte de reforma de la Sala Municipal de Teatre de l’Ametlla preveu l’ampliació de l’edifici amb un nou vestíbul que l’eixamplarà cap al carrer de la Torregassa. Des del nou espai, també es farà un nou accés a les butaques de l’amfiteatre. L’actual foyer quedarà com una zona pas entre el vestíbul i el pati de butaques i s’hi situaran uns nous lavabos. Això permetrà treure els actuals, que són dins de la sala i generen molèsties o sorolls quan es fan activitats.
L’Ajuntament va presentar la proposta de reforma aquest dimecres a la tarda en un acte a la sala d’actes de la Biblioteca on van assistir una trentena de persones. Hi va intervenir Neus Marco, de M6 Arquitectura, que han fet el projecte; l’alcalde, Pep Moret; el regidor d’Obres, Pere Marieges, i la regidora de Cultura, Beti Español. E
l projecte preveu una inversió d’uns 1,7 milions i compta amb una subvenció d’1,3 milions dels fons Next Generation. El govern municipal preveu obrir el procés de licitació de les obres en un mes després de formalitzar la presentació dels projectes arquitectònic i escenotècnic fusionats al govern de l’Estat. Els treballs han de quedar enllestits el setembre de 2024 d’acord amb els terminis establerts als fons europeus.
L’alcalde, Pep Moret, va ressaltar que la reforma vol fer de la Sala “un nou centre cultural del poble que ajudi a la cohesió social”. Español va ressaltar que l’obra “dignificarà” i donarà un impuls al teatre i a la cultura a l’Ametlla. “En l’estat actual, era impossible fer-hi res”, deia. De fet, actualment, la Sala municipal ja està tancada al públic. L’Ajuntament ha traslladat la programació cultural a altres equipaments municipals.
Façana amb fusta
Exteriorment, l’edifici de la Sala canviarà d’aspecte. Guanyarà alçada i tindrà les façanes revestides, en part, de fusta. “Buscarà el debat amb l’edifici del costat, que és obra de Raspall. Serà la mateixa Sala però respondrà a una estètica diferent”, deia Marieges. A banda, l’Ajuntament preveu canvis a l’espai urbà exterior amb el carrer Torregassa convertit en un vial de plataforma única en aquest punt, en una intervenció que es farà més endavant.
El projecte inclou millores tècniques a l’equipament pensat per fer-hi teatre, projeccions de cinema o altres activitats culturals i socials: s’abaixarà l’escenari per facilitar la visió des del pati de butaques, que, a més, passarà a tenir un lleuger desnivell de 15 centímetres –ara és pla– per millorar la visibilitat. Els camerinos es renovaran totalment i seguiran situats sota de l’escenari.
A nivell tècnic, les dues passarel·les laterals de l’escenari passaran a estar connectades i també permetran l’accés al pont de l’escenari on es col·loquen els focus. Des del pati de butaques, quedarà amagat per un fals sostre. També es canviaran les butaques i es millorarà la sala de control, que passarà a tenir visió directa de l’escenari, fet que no passa ara. Estarà preparada perquè hi treballin tres tècnics a la vegada.
Més eficiència energètica
La reforma preveu la substitució de l’actual coberta d’uralita, la millora dels aïllaments de l’edifici i la renovació del sistema de calefacció amb un sistema d’aerotèrmia. També estarà connectat a la xarxa de calor de la caldera de biomassa que hi ha a Can Muntanyola. La fusta de la façana també funcionarà com a aïllament. Tot plegat li permetrà obtenir una certificació energètica de tipus A.
{{ comment.text }}