La unitat de cures pal·liatives de l’Hospital de Granollers ha atès 6.250 famílies en 25 anys

Des dels seus inicis, s’han celebrat 16 casaments de persones ateses

El 9 Nou
25/09/2022
Granollers

Unes 6.250 famílies de Granollers i comarca han estat ateses per la Unitat de Cures Pal·liatives de l’Hospital de Granollers en 25 anys, informa Imma Juncà.

Per commemorar aquest aniversari –la unitat va ser inaugurada el 17 de setembre de 1997–, divendres passat es va fer un acte a l’auditori de la Parròquia de Sant Esteve que va congregar personal en actiu i altres que hi havien treballat des de la seva obertura, així com famílies que van estar acompanyades en el difícil tràngol del final de vida d’un ésser estimat. Un acte que tenia com a objectiu retornar l’agraïment dels professionals a aquestes famílies.

El doctor Germà Morlans, a qui se li va confiar bastir la unitat fa un quart de segle, va moderar una taula rodona que va comptar amb la participació del doctor Agustí Guillén, metge de la secció de cures pal·liatives; Fina Sánchez, infermera de l’Àrea Sociosanitària de l’Hospital; Dolors Sitjes, agent espiritual de la comunitat vedruna; Marta López, psicòloga de la Creu Roja, i Marian Prados Conchillo, en representació de les famílies.

El doctor Guillén va emfasitzar la importància de l’equip en “una unitat on es viuen situacions molt complexes, però on també hi ha molta llum”. De fet, al llarg de la trajectòria del servei, s’han celebrat 16 casaments que han comptat amb la complicitat de l’equip multidisciplinari de la unitat.

Un grup format per infermeres, auxiliars clínics, metges, psicòlegs, treballador social, fisioterapeutes, agent pastoral de salut i voluntaris, que brinden una atenció integral i proporcionen suport mèdic, psicològic i espiritual a malalts terminals i als seus familiars.
Fina Sánchez va destacar l’evolució positiva del servei amb la incorporació dels psicòlegs, però va manifestar que falten llits –ara, el servei compta amb 10 habitacions individuals.

Marta López va explicar que els psicòlegs “ajuden a viure la muntanya russa d’emocions proporcionant eines al malalt i procurant que ho visqui de la millor manera possible”.
Dolors Sitjes, monja de la comunitat vedruna, va destacar el paper dels equips de PADES (Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport), experts en cures pal·liatives que porten a terme l’atenció a les llars. Es va queixar de la falta de reconeixement de l’especialitat i va subratllar la importància d’acompanyar al malalt “a un nou naixement, a partir de la biografia i les creences d’aquella persona”.

Marian Prados, que havia perdut recentment la seva mare, va desitjar molts anys més a la unitat i va demanar que s’allargui l’atenció psicològica de seguiment per a les famílies. Finalment es va fer un reconeixement a dues infermeres i tres tècnics en cures auxiliars de la unitat des del seu inici: Fina Sánchez, Maria Ruíz, M. del Mar Segovia, Carme Pérez i Ester Vilarrasa.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 441 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't