Les aigües termals pal·lien alguns símptomes de la covid persistent

Les conclusions de l’estudi científic fet en balnearis de Caldes es van presentar aquest dijous

L’estudi impulsat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) ha demostrat que la balneoteràpia és útil en la recuperació de pacients amb covid persistent. Així ho acrediten les conclusions presentades dijous passat, al Museu Thermalia, en un acte amb col·loqui posterior en el qual les persones participants en l’estudi van poder explicar com els havia anat.

“Vull donar les gràcies perquè he notat un canvi substancial.” “Emocionalment, només el fet que algú destini temps i diners a millorar la teva qualitat de vida, ja és molt reconfortant.” Aquestes eren algunes de les experiències.

Les conclusions, basades en indicadors científics que es desprenen de la comparació d’un grup de 48 pacients que es va sotmetre al tractament i un altre grup de 48 pacients que no el va rebre, demostren que la balneoteràpia “millora el dolor musculoesquelètic i la fatiga”, segons va apuntar la doctora Natàlia Garcia, que ha liderat la recerca. La malaltia té una llarga llista de simptomatologia, en la qual el dolor musculoesquelètic i la fatiga són dos dels més prevalents (amb el 94,6% i el 88,1% respectivament).

També s’ha demostrat que aquest protocol que combina les aigües termals i l’exercici moderat, pioner a l’Estat, incideix en el benestar emocional, amb millores sobre l’ansietat o la qualitat del son. En canvi, altres símptomes com els problemes de memòria o la depressió no han millorat amb la teràpia.

Les sessions, realitzades entre l’abril i el juny de 2022, es van dur a terme al Balneari Termes Victoria. Joan Anglí, director general, relatava així l’experiència: “Al principi teníem una mica de por perquè no havíem fet mai un estudi d’aquestes característiques. Ara estem molt contents de poder demostrar empíricament l’eficàcia de la nostra feina.”

El següent pas és la publicació dels resultats en una revista científica. A més, l’alcalde, Isidre Pineda, també va avançar que tant des de l’Associació de Viles Termals de Catalunya com des de l’Associació Balneària presentaran l’estudi als departaments de Salut i d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat (ja que un 86% de les persones afectades, segons la mostra, són dones d’uns 48 anys) per aconseguir que el termalisme i, concretament aquest protocol, puguin ser receptats i finançats.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 131 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't