Les dones predominen als càrrecs directius d’educació, salut i justícia

La presència dels homes encara és majoritària en les policies locals i les patronals vallesanes


08/03/2023
Granollers

L’ensenyament, la sanitat i la justícia són els sectors en què la presència de la dona és més nombrosa en càrrecs directius al Vallès Oriental. Segons un estudi fet per EL 9 NOU, amb motiu de la celebració del Dia de les Dones, la majoria d’escoles i instituts, tant públics com privats, del Vallès Oriental tenen equips directius encapçalats per dones.

En concret, són 166 directores per només 53 directors, segons han certificat els Serveis Territorials del Vallès Oriental del Departament d’Educació. Aquesta preeminència s’explica perquè hi ha moltes més professionals dones que no pas homes en el món educatiu. Per tant, és normal que també hi hagi més directores que director.

En l’àmbit de la salut pública, els tres hospitals de la comarca –Granollers, Mollet i Sant Celoni– sumen 80 dones als equips directius i als comandaments, enfront de 56 homes. Tot i això, els càrrecs de la màxima responsabilitat, la direcció general, estan en mans d’homes en els tres casos. I, pel que fa als centres d’assistència primària (CAP), la presència de dones és majoritària. En concret, 46 dels 57 CAP vallesans els dirigeixen dones.

L’estadística demostra que les dones han guanyat terreny als equips directius del sector sanitari en els darrers cinc anys. L’any 2018, amb prou feines sumaven la meitat dels càrrecs de responsabilitat en hospitals i ambulatoris.

En altres àmbits de responsabilitat, però, la presència de les dones és encara molt inferior a la dels homes. Per exemple, en el terreny polític. Al Vallès Oriental hi ha actualment 29 alcaldes i només 10 alcaldesses. Això vol dir que només el 25% de les alcaldies de la comarca les ocupen dones. És una de les xifres que il·lustren com la paritat real encara és lluny d’assolir-se tant en termes de representació política com al conjunt de càrrecs de responsabilitat malgrat les lleis que garanteixen la paritat en la confecció de les candidatures electorals. Tot i això, a hores d’ara hi ha més dones al capdavant dels governs municipals que cinc anys enrere, quan hi havia 33 alcaldes i només 6 alcaldesses.

Entre els municipis amb alcaldessa hi destaquen Granollers i Mollet, les dues poblacions més grans de la comarca en nombre d’habitants. Val a dir que tant l’un com l’altre van capgirar la tendència encara no fa ni un any, quan Alba Barnusell i Mireia Dionisio van agafar el relleu de Josep Mayoral i Josep Monràs, respectivament. La llista de municipis amb dones a l’alcaldia la completen Campins, la Garriga, Lliçà de Vall, Montseny, Sant Feliu, Sant Fost, Sant Pere de Vilamajor i Vilanova.

D’altra banda, als ajuntaments vallesans hi ha actualment un total de 214 regidores, que representen el 42% dels 507 càrrecs electes locals que hi ha a la comarca. També en aquest àmbit s’ha avançat respecte a l’any 2018, quan les dones tenien el 36% de les regidories –182 d’un total de 507–, tot i que encara no s’ha assolit la paritat. Tant a Granollers com a Mollet, la representació femenina al consistori és del 44%, amb 11 regidores d’un total de 25.

I al Consell Comarcal, finalment, la presència masculina és també majoritària. Hi ha 20 consellers i 13 conselleres. Per grups, el d’ERC té més presència femenina (7 dones i 4 homes), mentre que el PSC té una proporció gairebé inversa (3 dones i 8 homes). Dels 6 representants de Junts, 4 són homes i 2 dones.

Juntament amb l’ensenyament i la salut, la justícia és l’altre àmbit on les dones ocupen més càrrecs de responsabilitat que els homes. Al conjunt de la comarca hi ha 15 jutgesses i 10 jutges. I al partit judicial de Granollers hi ha 17 lletrades i 2 lletrats. El de la justícia és un dels sectors on s’ha invertit la tendència de cinc anys enrere, quan hi havia 14 jutges i 11 jutgesses.

Només una cap de Policia Local

Pel que fa als cossos de seguretat, en l’àmbit dels Mossos d’Esquadra la situació està força equilibrada. La Regió Policial Metropolitana Nord dels Mossos d’Esquadra –que inclou les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme i el nord del Barcelonès– té set homes i quatre dones als comandaments, mentre que el conjunt d’Àrees Bàsiques Policials (ABP) hi ha quatre homes i sis dones. E

l cap de la Regió Policial és un home, i la seva sotscap, una dona. L’ABP de Granollers té un cap i una sotscap. I a l’ABP de Mollet tant la cap com la sotscap són dones. En el cas de les policies locals, el predomini dels homes és aclaparador. Dels 25 caps de les policies locals del Vallès Oriental, només el de Sant Antoni de Vilamajor és una dona.

En l’àmbit laboral segueix lluny d’assolir-se la paritat. Tan sols 18 dels 62 càrrecs dels equips directius de les patronals els ocupen dones. Més equilibrada és la xifra de directius de gremis i associacions empresarials, amb 17 homes i 18 homes al capdavant. “Quan es fan noves incorporacions a la junta intentem que hi hagi com a mínim la paritat, però el més important quan entra un nou membre, a part del vistiplau de tothom, és que sigui una persona implicada i que sumi, ja sigui home o dona”, apunta el delegat de Pimec al Vallès Oriental, Enric Vallejo.

El director general de la Unió Empresarial Intersectorial (UEI), Joaquim Colom, s’expressa en la mateixa línia. “Dels 18 gremis i associacions que formen la UEI, cinc els encapçalen dones. I també són cinc les dones que formen part de la junta directiva, d’un total de 23 membres.” Dins del sector agrari, fonts del sindicat Asaja situen al 29% la xifra d’explotacions dirigides per dones a la comarca.

LA PREGUNTA

Laporta ha de destituir Xavi?

En aquesta enquesta han votat 206 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't