Les Franqueses homenatja les víctimes del bombardeig del 1939

Tres persones del poble van morir en l’atac de l’aviació italiana, aliada de Franco, el 24 de gener de 1939

Les Franqueses va fer aquest dimarts el tradicional acte d’homenatge a les víctimes del bombardeig de l’aviació feixista del 24 de gener del 1939, durant la Guerra Civil, en què van morir tres persones.

Va ser al monument que hi ha a la plaça de l’Ajuntament, on es va fer una ofrena floral i l’historiador Joan Garriga es va referir al bombardeig i a la recerca sobre la represssió franquista.

“La nostra idea és d’anar rescabalant-nos d’aquest dolor per rescatar-lo i explicar-lo. Anar trobant la gent que va anar als camps de concentració i la gent que té sumaris oberts”, va dir Garriga.

“Estem decidits a tirar endavant amb empenta tot aquest homenatge i treballar per incidir en els joves. A les escoles hi hem de treballar moltíssim. Lluitem contra l’ou de la serp, contra el feixisme. No us diré res de nou, el feixisme està avançant de nou a Europa“, va afegir.

El president del Memorial Democràtic, Jordi Font, va explicar les accions que fa aquest organisme autònom i l’impuls que va donar la Llei del Memorial Democràtic del 2007.

Sobre el bombardeig, Font va dir que “durant dècades, la memòria d’aquests atacs va quedar circumscrita a l’esfera privada i al silenci. I calia tornar-los a treure a la llum i alliberar aquest record tràgic amb actes com aquest”.

“L’aposta de les Franqueses per la pau és admirable i és un treball de visibilització necessari que té un ampli potencial pedagògic també entre les generacions més joves. On es fomenti la pau i la defensa dels drets humans hi ha de ser present, de manera inexcusable, el Memorial Democràtic“.

El primer tinent d’alcalde, José Antonio Aguilera, va reiterar el compromís de l’Ajuntament. “Els municipis tenim la responsabilitat de fer memòria, de teixir democràcia. És important que les noves generacions coneguin uns fets no gaire llunyans que van passar aquí, al seu entorn”.

Estudiants de l’institut EL Til·ler

Entre els assistents a l’acte de record del bombardeig hi havia un grup d’alumnes de l’institut El Til·ler, tres dels quals van llegir escrits sobre els fets.

“No puc evitar pensar quan de sofriment i por passaria aquella població indefensa”, deia un dels alumnes.

El meu avi em va explicar els bombardejos que ell va viure quan era adolescent. Van morir tres persones del nostre poble als quals volem recordar amb afecte i respecte”, deia un altre noi.

La meva besàvia tenia cinc anys i vivia en un poble de Còrdova. Ella em va explicar que en aquella època hi havia molta pobresa. Som aquí per recordar les persones que van morir no només a les Franqueses sinó a tot el món”, va dir una noia.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 867 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't