El Departament de Territori, a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha convocat el concurs per regulartizar 382,2 hectàees de camps de conreus de l’espai d’interès natural de Gallecs amb nous arrendaments a pagesos perquè menin els camps. Les parcel·les s’han dividit en 23 lots diferents que van des de les 2,28 hectàrees del lot més petit fins a les 46,90 del més gran. Els preus dels lloguers van des dels 322 euros anuals de la finca més petita als 3.426 de la més gran.
Els pagesos poden optar a més d’un lot però el número d’hectàrees que gestionin no podrà superar les 50, segons estableixen les bases de la convocatòria que s’han donat a conèixer aquest dimarts.
Fonts del Departament de Territori, recorden que aquest concurs “forma part del procés de regularització de les diferents situacions possessòries irregulars existents” a Gallecs. També apunten que és un pas previ perquè el Consorci de Gallecs assumeixi la gestió de l’espai natural que té un total de 754 hectàrees. Territori ja havia anunciat la voluntat de fer aquest procés de regularització. Això va generar queixes i, fins i tot, protestes convocades per Unió de Pagesos. Altres grups, però, se’n van desmarcar.
Els interessats poden presentar peticions fins a les 2 de la tarda del dia 25 d’octubre. L’assignació es farà en règim de concurrència d’ofertes. Es preveu valorar els agricultors que han mantingut la llicència inicial i aquells que ja han explotat agrícolament terrenys de Gallecs amb coherència amb els valors naturals de l’espai protegit. També es tindrà en compte si tenen experiència en agricultura ecològica, si són joves i/o dones o si estan vinculats a projectes socials, entre d’altres criteris.
Les finques es reparteixen entre els municipis de Mollet, Parets i Lliçà de Vall, al Vallès Oriental; i de Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans i Montcada i Reixac, al Vallès Occidental.
La regularització de l’activitat agrària és un pas previ per fer que el Consorci de Gallecs assumeixi la gestió del parc. “El Consorci és qui haurà de gestionar tot el patrimoni de Gallecs d’acord amb l’interès general i els objectius que fixarà el Pla Especial Urbanístic del Parc Territorial de Gallecs, que està previst que sigui aprovat definitivament durant el primer trimestre de 2025”, recorden des de Territori. El Pla Especial preveu inversions per valor de cinc milions. S’hi inclou l’abastament d’aigua potable com una de les prioritats.
L’Incasòl redacta, en paral·lel, el Pla de Gestió del Parc Territorial de Gallecs “amb la finalitat de valorar les accions precedents en benefici de l’espai i les propostes de futur per a preservar-lo en coherència a l’espai natural protegit”, detallen les mateixes fonts.
Procés de regularització
En un comunicat, Territori recorda que “l’any 1984, la Comissió d’Urbanisme de Barcelona va autoritzar l’atorgament de llicències municipals per a usos agrícoles transitoris en determinades finques de l’ACTUR de Santa Maria de Gallecs”. “Aquestes llicències eren intransmissibles però aquesta limitació no s’ha respectat”.
Per això, un 85% dels terrenys de conreu de Gallecs ara s’estan treballant sense llicència d’explotació. I, per tant, l’ncasòl “no ha rebut cap contraprestació econòmica per l’ús d’aquest bé patrimonial”. A més, “s’ha detectat que algun dels treballs de conreu que es realitzen afecten greument un espai ambientalment protegit”.
El procés garanteix que els actuals agricultors puguin fer la collita d’aquest any.
Pes de l’agricultura ecològica
Amb dades de 2021, el 35% dels conreus de Gallecs es fan amb criteris d’agricultura ecològica. Forma part d’un camí iniciat l’any 2005 quan el Consorci de Gallecs va iniciar un projecte de transició agroecològica del parc de l’EIN.
{{ comment.text }}