La revisió del pla especial d’incendis forestals (Infocat) que ha posat sobre la taula el Departament d’Interior ha generat malestar entre les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i l’Associació de Professionals dels Agents Rurals perquè preveu la seva exclusió dels grups d’intervenció en un foc al bosc. Per tant, que no puguin accedir a la zona de l’incendi al costat dels Bombers de la Generalitat mentre es treballa per apagar-lo.
El canvi normatiu s’havia de discutir dimarts que ve al Parlament però, finalment, la conselleria ha decidit ajornar el debat fins a la propera tardor. ADF i professionals dels Agents Rurals havien convocat una mobilització a l’exterior de la cambra catalana pel mateix dia del debat. Amb la decisió de deixar el tema per després de l’estiu, els Agents Rurals han desconvocat la protesta. Tot plegat, a les portes d’un estiu que pot ser complex.
Les ADF defensen la importància que ells puguin intervenir en incendis forestals. Martí Rosàs, president de la Federació d’ADF del Vallès Oriental, recorda que estan desplegats pel territori i molt sovint són els primers a arribar a un foc forestal. Si Interior no fa canvis al redactat, la modificació de l’Infocat que hi ha sobre la taula, “ens limita poder actuar en cas d’un foc”. “Estem a prop i hi podem arribar ràpidament. L’any passat hi va haver molts focs que no van anar a més per la ràpida actuació de les ADF”, recorda Rosàs, que és crític amb un document fet “sense demanar res a les ADF”. “Se’ns ha tingut al marge”, denuncia.
Les ADF admeten el lideratge dels Bombers en les intervencions per apagar els incendis de vegetació. “Ells són els professionals del foc i quan hi són ells o en el moment que arriben ens posem a les seves ordres”, comenta Rosàs. A la vegada, però, assegura que els voluntaris de les ADF no s’estaran “quiets veient com un foc va creixent” perquè, insisteix, “és molt important poder atacar-lo abans que es desenvolupi”. “Si s’hi posa un veí amb una branca, com no ens hi posarem nosaltres amb mànegues i equipament”, reflexiona.
Amb el canvi que es volia aprovar aquesta setmana “sembla que només ens deixen la feina d’anar a picar soques i remullar que s’ha de fer quan s’ha donat un foc per extingit, que és també una feina important i que no diem que no vulguem fer”. Per Rosàs, retirar funcions a les ADF pot repercutir negativament en el voluntariat. “Si la gent se sent útil, és fàcil que tinguem més gent.”
Rosàs també és crític amb la mesura prevista que impediria a les ADF actuar fora del seu territori o del de les entitats amb qui limiten directament. Això perjudica, especialment, les agrupacions més petites, formades per un sol municipi.
Investigar l’origen
En el cas dels Agents Rurals, quedar exclosos del grup d’intervenció i, per tant, quedar sense entrar a la zona d’un incendi, els complicaria les tasques d’investigació de les causes, que els corresponen a ells per llei. “No poder accedir a la zona del foc des del minut 0 no té cap lògica. Si no arriben ben d’hora, les evidències de la causa d’inici d’un foc s’acaben destruint pels propis mitjans d’extinció que hi ha treballant. Ara, determinem les causes certes d’un foc en el 90% dels casos i no ho podem fer en un 10%. Si no hi accedim ràpid, aquests percentatges es poden invertir”, assegura un portaveu de l’Associació de Professionals dels Agents Rurals a EL 9 NOU. I no disposar d’informació sobre les causes “afectarà les possibles mesures preventives de futur que es puguin establir”.
A banda, en cas de foc, els Agents Rurals també tenen encomanades tasques de prevenció i de coordinació de les ADF en una primera intervenció, prèvia a l’arribada dels Bombers. “No podrem fer les competències que la llei ens assigna”, conclou. “Des dels Agents Rurals no acceptarem una solució que vagi en aquesta línia. Hi ha alternatives possibles que s’han posat sobre la taula”, assegura el mateix portaveu.
{{ comment.text }}