Martí Boada, de Sant Celoni, comissaria l’exposició “Toquem fusta!” al Museu del Disseny

El Museu del Disseny de Barcelona acull l’exposició “Toquem fusta!”, sobre el paper dels arbres a la història de la humanitat

El Museu del Disseny de Barcelona mantindrà fins al 22 de gener l’exposició “Toquem fusta!”, sobre el paper dels arbres durat la història de la humanitat. El científic ambiental Martí Boada, de Sant Celoni, n’ha estat el seu comissari, conjuntament amb la directora del museu, Pilar Vélez.

L’exposició se situa a la sala principal de l’edifici –a la plaça de les Glòries– i busca ser un al·legat sobre el passat, el present i el futur dels arbres en un món tocat per la crisi climàtica. “La música de l’exposició sempre és aquesta crisi. Hi reflexionem sobre com han de ser les biociutats, les cases i l’economia del futur, que ha de ser circular i eliminar del tot els hidrocarburs”, explica Martí Boada.

L’exposició conté 420 peces i està dividia en tres grans àmbits. “Al primer, expliquem on comença tot: com es forma la fusta o com està estructurat un arbre”, comenta Boada. Per armar-se d’arguments sobre aquesta humanitat indestriable dels elements vegetals, la mostra viatja de la prehistòria a l’època contemporània. Per això, el segon àmbit és una col·lecció d’una vintena d’elements de fusta que s’han seleccionat per la seva incidència clau en l’evolució humana.

Hi coexisteixen una col·lecció de vuit llances de fa 300.000 anys fetes amb fusta –les llances de Schöningen, a Alemanya– i d’altres que també tenen història, com ara recipients, un arc, una arada o una roda. “Anem d’aquí fins a l’últim artefacte que expliquem: una aeronau amb una punta de suro que ha viatjat a l’espai. És el millor material que s’ha trobat perquè s’adapti a la temperatura i a la pressió de l’espai. És un exemple de tecnologia avançadíssima basada en material de bosc.”

Molts dels elements que figuren a la mostra provenen del Fons Martí Boada, que el mateix científic ambiental ha anat completant amb els anys.

Prototip de casa ecològica

El tercer àmbit de l’exposició és un prototip de casa ecològica feta d’elements vegetals, com ara fusta, suro i palla. S’hi pot entrar i voltar per dins. “És el futur”, insisteix Boada. Sobre l’horitzó del planeta, el científic de Sant Celoni també apunta cimeres i grans esdeveniment sobre el clima o la biodiversitat com a claus per corregir la crisi climàtica.

A l’exposició, hi estan representades a través d’una cronologia. “Toquem fusta!” ha tardat tres anys a convertir-se en una realitat, des que hi van començar a treballar. L’exposició es va inaugurar a principis de novembre amb èxit de públic inclòs.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't