QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

Més de 80 comerços de la comarca ofereixen descomptes per reduir el malbaratament alimentari

Al mateix temps que se celebra el sisè Dia Internacional contra el Malbaratament Alimentari, ja són més d’una vuitantena els […]

Al mateix temps que se celebra el sisè Dia Internacional contra el Malbaratament Alimentari, ja són més d’una vuitantena els establiments del Vallès Oriental que venen aliments a preus més baixos a última hora del dia, abans de llençar-los. Els aliments d’aprofitament “són el mateix producte. Simplement, han estat descartats del circuit comercial per motius aliens al seu estat”, apunta la xef de Granollers Ada Parellada.

Parellada és una de les veus més reconegudes en la lluita contra el malbaratament alimentari a Catalunya. Va celebrar dimarts al seu restaurant, el Semproniana de Barcelona, la quarta edició dels Gastrorecups: àpats de cuina d’aprofitament, programats a més de 70 restaurants d’arreu. Només en l’àpat de dimarts es van recuperar 400 quilograms de menjar, transformats en plats per a un centenar de comensals, a 20 euros el menú. Parellada és la impulsora d’aquest projecte, un dels més grans en la conscienciació al voltant del reaprofitament alimentari, que compta amb el suport de la Generalitat.

Malgrat això, no fa falta cuinar el menjar per donar-li una segona oportunitat. Cada cop més comerços d’alimentació se sumen als descomptes de les últimes existències del dia; d’aquells productes que l’endemà no es podran vendre, però que encara estan en bon estat per consumir-los. Molts establiments canalitzen aquesta activitat a través de Too Good To Go, la plataforma digital contra el malbaratament alimentari més gran del món. Més enllà dels negocis adherits a la plataforma, n’hi ha més que ofereixen aquesta mena de descomptes d’última hora, però no existeix cap base de dades que els comptabilitzi.

Too Good To Go és una empresa social amb seu a Copenhaguen, i ja compta amb 100 milions d’usuaris registrats i 175.000 establiments arreu del món. Dels 85 establiments de la comarca, la meitat es concentren a Granollers (32) i Mollet (16), les ciutats més grans. S’hi troben diversos tipus de comerços: des de grans cadenes de supermercats fins a botigues de queviures o cafeteries.

La meitat dels negocis adherits a Too Good To Go són a Granollers i Mollet

El local de la pastisseria Sant Llehí a Cardedeu és un dels adherits a la plataforma. Van afegir-s’hi des que l’aplicació va aterrar a Catalunya, fa tres anys, explica el gerent Àlex Lera, i a hores d’ara ja compten amb més de 2.200 seguidors. Cada usuari rep una notificació amb els paquets de brioixeria que ofereix la pastisseria, al preu que posa l’aplicació. Al llarg d’aquest temps, Sant Llehí ha venut 2.449 paquets plens de pastes i ha evitat 6,61 tones d’equivalent de diòxid de carboni, segons les dades de Too Good To Go.
La pastisseria de Cardedeu congela el gènere que sobra i el ven l’endemà. Lera explica que són productes que no poden allargar més temps, perquè ja han perdut massa propietats, però això no significa que no es puguin aprofitar. Assegura que no llencen res de menjar.

D’altra banda, el pastisser reconeix que aquestes ofertes no els donen beneficis: suposen més feina i recursos –mantenir els aliments freds, l’embalatge dels paquets…–. Seria més fàcil llençar les sobres, però Lera creu que és fonamental donar-los aquesta segona oportunitat.

La pastisseria Sant Llehí ha salvat 2.449 lots de brioixeria en bon estat

El pastisser afegeix que Too Good To Go els dona més visibilitat, ja que apareixen a l’aplicació digital amb milions d’usuaris, i això els permet donar-se a conèixer a persones que potser no consumirien a la pastisseria en una altra situació. A més, Lera creu que la gent valora positivament el seu compromís contra el malbaratament, i ell també ho considera molt important. Diu que cal estar agraïts que no falti menjar: “Als restaurants, no deixo ni una engruna.”

Ara bé, no és necessari adherir-se a Too Good To Go per comprometre’s a reduir el malbaratament alimentari. Exemple d’això n’és Cal Forner, el forn de pa i pastisseria artesanal de l’avinguda Sant Esteve de Granollers. Fa tres anys que el negoci va obrir, de la mà de l’Antoni Vila i el seu fill, Jordi Vila. Des d’un bon inici, han buscat diferents maneres d’allargar la vida dels productes sobrants, i fa uns mesos que van començar a oferir un servei a l’estil del Too Good To Go, però a la seva.

L’aparador de Cal Forner de Granollers, a l’avinguda Sant Esteve | Griselda Escrigas

L’hora abans de tancar, cap a les 8 del vespre, fan un descompte del 50% dels productes sobrants en bon estat. El pa, per exemple, mai el venen d’un dia per l’altre; però això no significa que no es pugui mantenir. El mateix passa amb la resta d’aliments: les existències de més del que han calculat que gastaran en un dia les venen a meitat de preu. Però, un cop s’acaben, la clientela no pot reclamar més descomptes.

En cap cas Vila vol que això s’assimili a les estratègies de màrqueting de “l’hora feliç” o happy hour, en què els bars ofereixen begudes a preu més barat. Lluny d’això, el forner creu que els descomptes d’última hora són una altra manera d’evitar el malbaratament alimentari, que també dona més opcions de compra a altres persones.

Vila reconeix que van desestimar l’opció del Too Good To Go perquè la plataforma els establia una manera de fer que no compartien.

LA PREGUNTA

Considera que PSOE i Junts recomposaran la relació per restituir la majoria de la investidura?

En aquesta enquesta han votat 219 persones.