Més presència policial per evitar furts en zones comercials per Nadal

Els Mossos i les policies locals de l’àrea de Granollers reforcen la presència als carrers i els contactes amb comerciants

El 9 Nou
22/12/2022
Granollers

Els Mossos i la Policia Local de Granollers incrementen aquests dies d’augment de l’activitat comercial per les festes de Nadal i Reis la presència i la vigilància a peu per les zones més concorregudes de la ciutat amb l’objectiu de minimitzar els furts, el tipus de fets delictius més habituals que poden afectar tant comerços com persones que estiguin comprant. Els lladres generen o aprofiten descuits per sostreure productes d’establiments o carteres, mòbils i altres compres a clients de comerços.

La major presència de policies uniformats –també es fa en altres poblacions de la comarca amb força activitat comercial– busca generar un efecte dissuasiu i també ha permès fer intervencions en ser testimonis directes d’alguns robatoris, expliquen des del Mossos.

A més, s’han establert sistemes de comunicació directes i ràpids entre policia i botiguers que permeten que les patrulles que són al carrer puguin reaccionar en cas que es produeixi algun fet delictiu. “Avisen ràpidament i actuem”, explica Joan Coll, cap de l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos a Granollers, que apunta cap als furts com a principal tipus delictiu relacionat amb el comerç perquè “els robatoris amb força –quan l’establiment està tancat– o amb violència –cap a les persones– són residuals”.

“La via de comunicació directa funciona perquè dona resultats”, assegura Eva García, dinamitzadora de l’associació de comerciants Gran Centre. “Que el comerciant se senti protegit tots els dies de la campanya de Nadal és important”, afegeix.

“Intensifiquen les patrulles a peu als àmbits comercials, que és on hi ha més afluència de persones”, expliquen des de la policia de barri de la Policia Local de Granollers, que manté l’operatiu des de principi de desembre fins a mitjan gener per incloure els primers dies de rebaixes.

A Granollers, els Mossos i la Policia Local establiran patrulles mixtes durant quatre dies de molta activitat. El primer serà aquest divendres. Patrullaran a peu pels carrers un agent de cada cos. Hi pot haver, també, presència de la unitat canina de la Policia Local. A Mollet, els dos cossos també combinen efectius per patrullar conjuntament en el marc del reforç de la vigilància a les zones comercials de la ciutat. Aquí, el dispositiu s’allargarà fins la vigília de Reis. També s’hi impliquen agents cívics municipals amb tasques informatives.

Mossos i policies locals, a més, fan contactes directes amb comerciants per conèixer les seves inquietuds i traslladar-los consells que els permetin reduir les incidències, per exemple, com exposar el seu producte amb més seguretat. També aporten consells com anar amb compte per evitar estafes que es poden produir a l’hora de donar canvi –hi ha persones que generen confusions– o que proven d’introduir bitllets falsos.

També demanen que vagin alerta amb els pagaments amb targeta que es fan amb el telèfon mòbil si detecten moviments estranys al comprador. La presència al carrer els permet fer arribar consells directament a la ciutadania o, de manera indirecta, a través de la informació que traspassen a comerciants.

Comandaments dels Mossos als comerços

Com a novetat d’aquest any, una desena de comandaments de l’Àrea Bàsica Policial de Granollers estan mantenint contactes amb els comerciants al costat dels agents del grup de proximitat. “És una manera de conèixer la realitat de manera directa i no només des d’un despatx amb les dades”, explica Coll. “Els contactes amb comerciants ens permeten veure com està funcionant la feina de proximitat que fem. Si entres a una botiga i no et demanen ‘què ha passat?’ sinó ‘com estàs?’ és un bon senyal”, apunta Coll que destaca que els botiguers “coneixen els agents pel nom”.

“Ens agrada la relació que s’estableix”, diu Coll, que ja havia promogut aquest tipus de contactes quan era cap de la comissaria de Nou Barris, a Barcelona. Fa un parell d’anys, es va fer un qüestionari a comerços de l’ABP per fer una radiografia de la situació. “Ara fem un pas més”, diu Coll.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't