Mollet ampliarà la xarxa de sensors propis per monitoritzar la qualitat de l’aire a la ciutat

L’Ajuntament ha presentat les dades de l’any 2023 amb els nivells de contaminació registrats

L’Ajuntament de Mollet preveu ampliar la xarxa de sensors propis per monitoritzar els nivells de contaminació atmosfèrica de l’aire a la ciutat. Per ara, l’Ajuntament en disposa de tres, que s’han anat movent per diversos punts de la ciutat i que, actualment, estan a la plaça de l’Artesania, al centre de la zona de baixes emissions del centre de la ciutat; a la plaça d’Andalusia, i a les zones de les pistes d’atletisme, a tocar d’on hi ha l’estació de control de contaminació que té la Generalitat. Aquesta està previst que, properament, es traslladi a la zona del parc dels Colors.

A partir de l’experiència dels darrers anys, s’ha vist que els sensors s’han de requilibrar periòdicament per garantir la qualitat de les dades. Per fer-ho, es pren com a referència les dades de l’estació de control que la Generalitat té al costat de les pistes d’atletisme.

Aquesta és una de les línies de treball que té l’Ajuntament de Mollet per vetllar pel compliment dels límits de contamació de diòxid de nitrogen i partícules PM10 i PM2,5 a la ciutat. Segons les dades de l’estació de la Generalitat, al 2023 es van tornar a complir els límits requerits per la normativa europea en tots tres contaminants.

L’Ajuntament ha donat a conèixer aquest dimecres la Memòria de la qualitat de l’aire a Mollet de l’any 2023. Els nivells de diòxid de nitrogen van rgistrar una mitjana de 30,51 mil·ligrams per metre cúbic d’aire. La xifra millora les dades de 2023 (32,55) i 2021 (30,63). S’acosta a la xifra de 2020, l’any que la pandèmia de la covid que va provocar l’aturada de la mobilitat durant diversos mesos (28,87). La xifra queda força per sota del límit legal a europa (40 micrograms) i frega el límit de 30 micrograms marcat per al 2025 al Pla de Qualitat de l’Aire Horitzó 2027 de la Generalitat.

En el cas de les partícules PM10, la mitjana va ser de 26,58 micrograms per metre cúbic d’aire. Representa un lleuger ascens respecte l’any 2022 (26,42). També respecte els anys on la pandèmia va tenir més impacte: el 2020 (24,40) i el 2021 (24,08). La xifra compleix amb el límit legal, que és de 40 micrograms i assoleix l’objectiu per al 2025 (30) marcat per la Generalitat.

En PM2,5, la mitjana va ser de 16,40 micrograms per metre cúbic al 2023. És una xifra gairebé clavada a la de l’any previ (16,39) i la del 2021 (16,45). No hi ha dades d’anys anteriors. També es compleix el límit de 25 micrograms establert a nivell europeu. Granollers també va complir amb els límits fixats.

Estudiar tendències

Les dades dels sensors no aporten xifres concretes dels nivells de contaminants al lloc on estan situades però sí que fa l’estació de control de la Generalitat, amb un equipament tècnic superior per concretar les xifres. Amb tot, sí que mostren tendències i confirmen l’impacte que té el trànsit en la contaminació atmosfèrica, també a petita escala. Aquestes tasques de monitoratge es complementen amb la instal·lació de dosímetres passius com es va fer l’any passat a tot l’àmbit de la ZBE o amb les campanyes de control amb una instal·lació de la unitat mòbil de la Diputació. Actualment, està instal·lada al parc de les Pruneres. Fa un parell d’anys, va estar al parc de Can Borrell.

A banda del monitoratge, l’Ajuntament de Mollet aposta per potenciar la mobilitat sostenible amb la transformació de carrers per donar prioritat als vianants, la implantació de carrils bici per promoure una mobilitat neta, l’electrificació de la flota municipal de vehicles i la millora de transport urbà i interurbà pder donar al veïnat alternatives de desplaçament al vehicle privat.

També pensen en impulsar la biodiversitat urbana potenciant l’arbrat urbà que actua com un captador de contamiants.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 198 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't