Mollet, les Franqueses i Lliçà de Vall, obligats a tenir un pla d’emergències per a focs forestals

Quatre municipis més passen ara a tenir la recomanació de tenir elaborat aquest document. Són Granollers, la Llagosta, Montmeló i Parets

Els ajuntaments de Mollet, les Franqueses i Lliçà de Vall hauran de disposar de forma obligatòria d’un pla d’actuació municipal per incendis forestals. Ho ha acordat el govern de la Generalitat amb la revisió del Pla Especial d’Emergències per a Incendis Forestals a Catalunya (Infocat), que ja s’ha aprovat.

Els tres ajuntaments tenen un termini d’un any per aprovar aquest document. Fins ara, les Franqueses i Lliçà de Vall ho tenien com una recomanació. Mollet, en canvi, no ho tenia ni com a recomanació. La decisió es fa “davant de l’agreujament del risc d’incendi forestal a Catalunya en el marc del canvi climàtic”, detallen fonts del govern. L’Infocat “s’adapta als nous escenaris d’incendi forestal cada cop més extrems”, va indicar el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, dilluns en la presentació que se’n va fer.

A banda, quatre municipis més passen ara a tenir la recomanació de tenir elaborat aquest document. Són Granollers, la Llagosta, Montmeló i Parets. Al Moianès, Collsuspina passa també de tenir la recomanació a l’obligació. Amb l’actualització de l’Infocat, tots els municipis catalans tenen l’obligació (80%) o la recomanació (20%) de disposar d’un pla per a incendis forestals.

En el cas de Mollet, l’Ajuntament ja té feina avançada perquè s’havia inclòs el risc d’incendi entre els elements a incloure en la revisió del Document de Protecció Civil Municipal (Durpocim). El procés va començar el setembre de l’any passat amb totes les tasques d’anàlisi i modificacions. “En tenir l’espai natural de Gallecs declarat Espai d’Interès Natural, i davant de la situació de risc de sequera en la qual estem, vàrem incloure el risc d’incendi forestal en la revisió del Durpocim”, detallen fons municipals a EL 9 NOU.

Afegeixen que l’anunci del govern “no implica” que hagin de modificar la previsió que van fer dins de la revisió del document marc de Protecció Civil al municipi, que també afronta com actuar en altres àmbits com l’accident químic, les inundacions, els accidents en el transport de mercaderies perilloses, per nevades, sismes, ventades, per pandèmies i per incidències en el transport de viatgers per ferrocarril. Tot i no tenir-hi obligació, inclouen els plans per a onades de calor i de fred, contaminació i el de la revetlla de Sant Joan.

Les Franqueses té el pla municipal d’emergències per a incendis fet dins del seu Duprocim. Va ser tramès a la Generalitat al març de 2023 i estan pendent de rebre la resposta per aprovar el document al ple municipal, explica l’alcalde, Juan Antonio Corchado. “Ja vam considerar que era important tenir un pla d’emergències per incendi tenint present que el 82% del nostre municipi és terreny forestal o agrícola. Ens preocupa i ens ocupa.”

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't