Mollet rebateja la biblioteca amb el nom de Jordi Solé Tura i estrena un espai dedicat al polític

El ministre Miquel Iceta ha encapçalat l’acte que s’ha fet aquest dissabte a Mollet

La biblioteca de Can Mullà, de Mollet, ha estrenat aquest dissabte nou nom: Can Mulà – Jordi Solé Tura en reconeixement del polític fill de la ciutat. A banda del nom, l’equipament també ha presentat aquest dissabte l’espai Jordi Solé Tura, on es poden consultar alguns dels 2.000 llibres i més de 10.000 documents del seu fons personal que s’han cedit a l’Ajuntament de Mollet. Part del material queda exposat i una altra part formarà part del fons de la biblioteca i serà consultable.

El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha participat en l’acte d’estrena del nou nom de la biblioteca que s’ha convertit en un acte de reconeixement a la figura de Solé Tura. Iceta ha destacat “la generositat de la família en voler compartir el llegat d’en Jordi”. “En Jordi eren els llibres. El saber, el coneixement, la pedagogia. Ell volia deixar un món millor i va deixar un món millor.” “No ens hem de resignar a la pèrdua perquè en Jordi ens acompanyarà. Mentre ens inspiri serà amb nosaltres”.

També hi havia la seva vídua Teresa Eulàlia Calzada i el seu fill, Albert Solé i altres familiars com l’exalcaldessa Montserrat Tura. L’acte ha aplegat unes setantena de persones a l’exterior de la biblioteca.

Albert Solé ha explicat que l’acte d’aquest dissabte era fruit d’una triple perseverança: la del mateix Jordi Solé Tura, que ja va fer les primeres cessions a Mollet abans de morir; la dels diversos governs de la ciutat de Mollet des del primer acord que es va fer amb Montserrat Tura com alcaldessa i que van seguir després amb Josep Monràs; i la de Teresa Eulàlia Calzada i l’editor Jordi Sánchez que han treballat en la classificació del material.

“És el final d’un llarg camí”, ha dit Solé que també ha ressaltat que l’acte era “un moment emocionalment molt intens”. “Hi ha una transferència de coneixement del què era íntim de casa cap a la ciutadania que té amb aquests llibres i documents una oportunitat d’acostar-se a la seva figura.”

L’alcaldessa Mireia Dionisio ha parlat de Solé Tura com un “home de consens”, “intel·ligent” i que “va lluitar per aconseguir tots els drets que avui tenim”. Ha agraït la generositat de la família i ha destacat que amb el fons de Jordi Solé Tura la biblioteca municipal esdevé “un epicentre documental sobre la democràcia espanyola”. Josep Monràs, regidor delegat del Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura, ha afirmat que es feia “un acte de justícia” cap a una persona amb “una petjada permanent” a la ciutat de Mollet.

Iceta i altres autoritats i familiars amb els documents referents a la Constitució Ferran Polo

Un tastet dels llibres de Jordi Solé Tura

Alguns dels volums més significatius del fons s’exposen en cinc taules de l’espai de la biblioteca: una dedicada a la seva formació inicial totalment autodidacta -va haver de deixar els estudis per treballar al forn de pa familiar-, una amb llibres que va llegir durant els cinc mesos que va estar a la presó Model l’any 1969, una de la seva obra com a traductor, una amb llibres escrits per ells i una darrera amb volums més lligats a la seva activitat política. Destaca un exemplar de la Constitució d’una edició limitada i editada per les mateixes Corts generals que està numerada i signada per tots els diputats que van votar-hi a favor.

El canvi de nom de la biblioteca de Can Mulà va ser aprovat amb el suport de tots els grups municipals del plenari. A l’acte, també hi han assistit representants de les altres formacions presents al consistori.

Nova imatge gràfica

Amb el canvi de nom, la biblioteca de Mollet també estrena una nova imatge corporativa. És obra de la dissenyadora local Maite Sánchez. Juga amb la B de la paraula biblioteca amb un forma que s’acosta a la d’un peix per vincular-la amb el moll de l’escut de Mollet. La lletra està triplicada per acostar-se a la imatge d’una prestatgeria amb llibres.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 86 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't