Montmeló ha estrenat aquest dilluns sistema de recollida de residus. L’Ajuntament ha fet una aposta per la implantació de contenidors intel·ligents –estan tancats i només es poden obrir identificant-se amb una targeta– per a la recollida de la resta, la matèria orgànica i els envasos lleugers. A més, la resta només es podrà llençar els dimecres i diumenges. Els altres dies els contenidors no s’obriran per molt que es passi la targeta. Els contenidors de paper i cartró i vidre continuaran sent accessibles sense límits. S’ha fet així perquè la xifra d’impropis en la recollida d’aquestes fraccions és molt baix.
En total, s’estrenen 268 nous contenidors que han suposat una inversió d’uns 800.000 euros repartits a parts iguals entre la compra de contenidors i la tecnologia (tancaments, targetes…) per fer funcionar el sistema.
L’ús de contenidors intel·ligents ha de facilitar que els veïns que fins ara no separaven correctament totes les fraccions –i llençaven, per exemple, orgànica o envasos al contenidor de la resta– comencin a fer-ho perquè només podran baixar la bossa de la resta dos dies a la setmana. A través de les targetes identificatives, l’Ajuntament pot activar excepcions que permetin obrir el contenidor de resta més dies: s’apliquen, per exemple, a famílies on diàriament es consumeixen bolquers. Els contenidors d’orgànica i envasos es podran obrir qualsevol dia de la setmana.
Tot plegat ha de permetre reduir la resta –es tracta a la incineradora i té un cost de tractament més alt– i augmentar la recollida de matèria orgànica que permet l’obtenció de biogàs, electricitat i compost per a agricultura i jardineria amb el seu tractament a la planta de Granollers. De retruc, facilitarà que pugi el percentatge de brossa recollida de forma selectiva estancat en els darrers anys al poble al voltant del 40% i assolir el 70% que fixen les directrius europees per als propers anys.
Montmeló s’emmiralla amb experiències com la de Centelles, a Osona, explica l’alcalde, Pere Rodríguez. “Si arribem al 70% de recollida selectiva com Centelles serà molt positiu perquè el 2022 estarem al nivell que hauríem d’assolir el 2030.”
Rodríguez justifica l’aposta per l’ús de contenidors intel·ligents per “una qüestió urbanística”. “Tenim molts edificis de set, vuit o nou plantes i això volia dir molt espai als carrers en cas de fer una aposta per la recollida porta a porta.” Entén que “hauria estat molt més traumàtic perquè limita molt més el comportament individual”. I confia que els veïns assumiran el nou model. “Preveiem que les dues primeres setmanes tindrem una mica de disbauxa però, passat aquest primer període, creiem que anirà bé.”
En funció dels resultats, l’Ajuntament podrà anar modelant el sistema de recollida. Per exemple, amb la limitació dels dies per fer aportacions de matèria orgànica o envasos o, fins i tot, establint unes hores concretes per llençar qualsevol de les tres fraccions.
Pioners a la comarca
Montmeló és el primer municipi del Vallès Oriental que posa contenidors intel·ligents als carrers. Serà una prova pilot que servirà d’experiència per a altres municipis. “Va ser una proposta de l’Ajuntament que des del Consorci de Residus ens va interessar per veure els resultats i analitzar si es pot replicar”, apunta Albert Camps, president d’aquest ens.
Per ell, “cada municipi ha d’apostar pel model que li sigui més convenient”. En tot cas, tots els que mantenen els contenidors oberts hauran de fer canvis. “El model ha d’evolucionar”, sosté.
{{ comment.text }}