QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

El Montseny reactiva el procés participatiu del nou pla de protecció del parc natural

Hi haurà sis sessions participatives entre els mesos de juny i juliol

El Parc Natural del Montseny reprèn el procés participatiu per tirar endavant el nou Pla de Protecció del Medi Ambient i del Paisatge que haurà de substituir l’actual document, que data de 1977.

Ho fa amb sis sessions participatives presencials que es faran entre els mesos de juny i juliol. També amb un espai de participació al web obert a qualsevol persona o entitat interessada a fer-hi la seva aportació.

L’any 2008 va aprovar-se definitivament el Pla Especial de Protecció, que s’havia elaborat en els anys previs. El 2012, però, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el va anul·lar. Això va obligar a recuperar el pla de 1977.

Aquest fet va fer que entitats ecologistes i alguns sector alertessin de la situació de desprotecció de l’espai natural per a la pervivència d’un document tan antic.

L’origen del nou pla de protecció és en el decret que el govern català va fer l’any 2021, on s’ampliaven els límits del Parc Natural –va ser un dels aspectes que la sentència del TSJC va fer tirar enrere– i s’establia l’obligatorietat de redactar un nou pla de protecció per “conservar i millorar el patrimoni natural i cultural i impulsar el desenvolupament rural i l’ús públic tot fent un ús sostenible dels recursos naturals”, recorden en un comunicat de l’espai protegit que gestionen les diputacions de Barcelona i Girona.

El procés de confecció del nou document va iniciar-se a finals de 2022 amb la redacció tècnica. La normativa obliga a tirar endavant un procés participatiu entorn al treball fet.

Tres temàtiques, sis sessions

La primera sessió participativa es farà l’11 de juny a Seva. L’endemà, se’n farà una altra a La Sala, a Sant Esteve de Palautordera. Es dedicaran a la gestió de l’ús públic de l’espai protegit. N’hi haurà dues més amb el títol “Viure i treballar al Montseny” per debatre sobre els aspectes socioeconòmics. En aquest cas, es faran el 18 de juny a Breda i el 19 a El Talleret, a Aiguafreda.

Les dues darreres se centraran en els aspectes de conservació de la biodiversitat. Seran a Can Raspall, a la Garriga, l’1 de juliol. I, l’endemà, a Arbúcies.

Totes sis sessions es faran a 2/4 de 6 de la tarda. Estan obertes a qualsevol persona, a títol individual o en representació d’entitats o altres organismes.

A banda, hi ha en marxa un mecanisme de participació digital al portal específic d’aquest procés participatiu. També és obert a tothom. S’ha apostat per descentralitzar-les i fer-les en diversos municipis del Parc Natural per afavorir la participació.

Aquesta fase de propostes s’afegeix a les sessions de debat que s’han fet en el marc dels quatre òrgans estables de participació que té el Parc Natural del Montseny: la junta rectora, el consell consultiu, el comitè científic i el fòrum de la Carta Europea del Turisme Sostenible. Hi ha representants dels ajuntaments i altres administracions, persones expertes relacionades amb la recerca i representants d’entitats i agents econòmics del territori.

LA PREGUNTA

Com creu que evolucionarà la crisi política a Espanya?

En aquesta enquesta han votat 154 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't