La Companyia de Jesús a Bolívia ha comunicat aquest divendres la mort als 88 anys de l’antropòleg, lingüista i jesuïta català Xavier Albó Corrons.
Nascut a la Garriga el 4 de novembre del 1934, va entrar al noviciat l’any 1951, i de seguida va ser destinat al país sud-americà, on arribaria a ser distingit per la defensa dels pobles indígenes.
El 1964 va tornar a Catalunya per estudiar teologia i ordenar-se sacerdot, i va completar la formació a la universitat de Cornell, a Nova York, i a la Loyola de Chicago. Després va tornar a Bolívia, on va treballar activament amb les comunitats indígenes. Alhora estudiós i activista, parlava aimara, quítxua i guaraní.
En celebrar els 50 anys de sacerdoci va dir que anar a Bolívia havia estat “tornar a néixer, en una nova pàtria, i dins d’ella, amb un servei molt especial per als seus pobles indígenes”, segons recull en un comunicat l’organització jesuïta.
Va ser membre de diverses institucions acadèmiques i és autor i coautor de nombrosos articles i llibres, dedicats a l’antropologia, la història, les ciències socials, la lingüística i la sociolingüística, amb una especial incidència en les comunitats indígenes de Bolívia.
Va ser coordinador de la Red Latinoamericana de Solidaridad y Coordinación de los Jesuitas con Indígenas i el 1971 va cofundar amb Luis Alegre el Centro de Investigación y Promoción del Campesinado (CIPCA), del qual en va ser el primer director, fins al 1976.
Ha rebut diversos premis i reconeixements com el Premi de la Hiroshima Foundation for Peace and Culture, d’Estocolm, el 1998; el premi Linguapax, el 2015; el Cóndor de los Andes atorgat pel govern bolivià, el 2016, i el mateix any, el títol Doctor Honoris Causa a la Universidad Mayor de San Andrés.
El 2018 se li va concedir el premi LASA/Oxfam America Memorial Martin Diskin, i el 2019 va obtenir el reconeixement de Doctor Honoris Causa de la Universidad Mayor de San Simón.
Les memòries de Xavier Albó van quedar recollides al llibre ‘Un curioso incorregible’, del qual en va ser coautor al costat de Carme Beatriz.
{{ comment.text }}