El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental, el Consorci Besòs Tordera, l’empresa Naturgy i la unió temporal d’empreses formada per Facsa i Transparenta han signat aquest dimarts l’acord que estableix que l’empresa comercialitzadora de gas adquirirà el biometà que es produeixi a la nova planta que impulsen els dos consorcis i que transformarà en biometà -un gas renovable- el biogàs produït a la planta de cogeneració a partir de brossa orgànica del Consorci de Residus i els fangs de la depuradora de Granollers. El projecte rep el nom de BioVO.
L’acte s’ha fet a les mateixes instal·lacions de la futura planta, que encara està en construcció. Amb tot, es preveu que l’obra civil estigui enllestida al juny i que, a principi de juliol, es comencin a fer proves de funcionament. A finals de juliol, es farà ja la injecció del biometà a la xarxa de gas. Es preveu que la planta estigui funcionant a ple rendiment al setembre, com a molt tard.
Amb el conveni signat, Naturgy eleva la seva cartera d’aquest gas renovable amb 22 GWh més, que és la quantitat que es preveu produir en un any. L’acord té una vigència d’un any i és prorrogable durant un any més. La UTE formada per les dues empreses es va adjudicar la construcció de la planta però també la seva posada en marxa i gestió durant el primer any, ampliable a un segon.
La planta de BioVO està dissenyada per rebre 500 metres cúbics de biogàs per hora però es podria arribar a doblar la seva capacitat de tractament. L’eficiència de la recuperació serà del 99,65% i la producció inicial de biometà arribarà a 337 metres cúbics per hora, que comercialitzarà Naturgy a través de la seva xarxa de distribució, que passa a tocar de les instal·lacions. Aquest ha estat un element clau en el desenvolupament del projecte.
Els representants dels dos consorcis i de les empreses han destacat la col·laboració entre el sector públic i el privat per tirar endavant el projecte. “Sense la col·laboració dels dos consorcis aquest projecte no seria possible”, ha indicat Albert Solà, gerent del Consorci Besòs Tordera que ha signat l’acord en nom del president de l’ens, Francesc Colomé, alcalde de les Franqueses.
“Hi ha una voluntat de suma amb un objectiu comú: contribuir a la descarbonització de l’energia”, ha destacat Albert Camps, president del Consorci de Residus.
Camps també ha ressaltat el paper demostratiu que pot tenir la instal·lació: “Cal que la ciutadania vegi la transició energètica. L’acció que fan els ciutadans posant cada dia la bossa de brossa orgànica al contenidor marró pot arribar a generar un gas que consumeixin a casa seva. Tanquem el cercle”, ha dit.
Per Sílvia Sanjoaquin, directora de Nous Negocis de Naturgy, acords com aquesta permeten fer “passos importants perquè els residus siguin un factor clau en la descarbonització”. I ha ressaltat el paper que tenen com a distribuïdora en aquest procés: “Podem fer arribar aquesta energia renovable al ciutadà.” Naturgy té una seixantena de projectes de producció de biometà en cartera a tot l’Estat. Ja n’hi ha un en marxa a Cerdanyola que aprofita el gas que genera un abocador clausurat.
Obres a termini
Les obres van començar al febrer, en un procés de construcció molt ràpid i condicionat pels terminis marcats pels fons europeus Feder que aporten 1,012 milions al projecte. El cost total és de 2,77. Francesc Roca, gerent de la UTE Upgrading Granollers, ha destacat la complexitat de l’obra que és “d’una dificultat extrema per la complexitat tecnològica, pels terminis i per l’espai on es desenvolupa”.
{{ comment.text }}