Els responsables del Pla de Recuperació del Tritó del Montseny, una espècie d’amfibi endèmica d’aquest espai natural i que està considerat que té un perill crític d’extinció, han alliberat 352 nous exemplars nascuts en captivitat al medi. Són 98 individus joves i 254 larves que pretenen reforçar les poblacions existents. Tots els exemplars alliberats pertanyen al llinatge occidental d’aquesta espècie, que recentment va ser descrit com a subespècie. Des de l’any 2010, ja s’han reintroduït més de 4.200 exemplars de tritó de les dues poblacions –oriental i occidental– en torrents del massís. Sempre mantenint la separació entre aquestes.
Els alliberaments es van fer els dies 19, 25 i 27 de febrer. Totes les reintroduccions es van fer en terrenys públics i en zones on ja se n’havien fet anteriorment. Els exemplars alliberats provenien dels centres de cria que hi ha al Zoo de Barcelona, dels centres de fauna salvatge que la Generalitat té a Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda; a Bagà i al Pont de Suert, i del Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC). Tots participen en el programa de cria en captivitat que va començar l’any 2007 amb l’obertura d’una primera instal·lació a Torreferrussa.
L’ampliació de l’àmbit de distribució de l’espècie es considera que és un element clau per evitar-ne l’extinció al medi. “En una o dues dècades aquesta espècie pot desaparèixer completament. Per revertir aquesta situació, l’única estratègia viable a llarg termini és crear-ne noves poblacions”, destaca Fèlix Amat, investigador del programa de seguiment de l’espècie i un dels seus científics que l’any 2005 va aconseguir que fos citada separant-la del tritó pirinenc, a la qual, fins aleshores, sempre s’havien atribuït els exemplars de tritó trobats al Montseny des de 1979. Per assegurar l’èxit de la reintroduccions es fan prospeccions per buscar els espais més adequats. A més, un cop reintroduïts, se’n fa un seguiment.
{{ comment.text }}