El projecte de parc agrovoltaic que l’Ajuntament de Sant Antoni impulsa en un camps de conreu propers al polígon industrial de Can Tàpias permetrà estudiar el comportament de la collita de cereals amb l’obra de les fileres de plaques fotovoltaiques que es col·locaran enmig del camp i amb una posició que farà compatibles nou hectàrees de conreus de secà i una d’horta amb la producció d’energia neta gràcies al sol. Ho va detallar Oriol Arribas, redactor del projecte tècnic, en la jornada de presentació de dijous passat.
Arribas va explicar els diferents tipus de camps agrovoltaics. “Es va descartar un camp amb vaques” perquè no es tenia clar què passaria amb les vaques i els suports de les plaques. Al final, es va apostar per un camp de blat.
El projecte de Vilamajor tindrà una estructura estàtica per permetre estudiar el comportament de la collita amb l’ombra. “Hi ha una densitat de plaques que es va apujant per monitoritzar com afecten en els cultius”, va dir. La proposta compta amb la participació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). “Busquem trobar un equilibri entre sobirania elèctrica i alimentària”, va apuntar l’alcalde, Raül Valentín. “És un primer pas per abastir-nos des de la proximitat d’energia verda i no haver de dependre de les grans companyies.”
La jornada va incloure una taula rodona amb la participació de Carme Melcion, de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona; Jordi Puig, d’Espigall; Oriol Xalabarder, director general d’Electra Caldense; a més d’Arribas. Hi van participar unes 60 persones. Puig va reconèixer que “en principi no ho veia clar”. “Necessitem anys per saber què serà òptim”.
Valentín va recordar que en aquest espai “hi havia un sòl urbanitzable industrial d’unes 31 hectàrees”. “Potser el 2004 tenia sentit, però el 2019 pensàvem que no calien més polígons sinó preservar l’espai.” Per això, “es va proposar als propietaris dels terrenys fer un parc agrovoltaic”, va dir l’alcalde, que va agrair la seva predisposició. El parc ocuparà prop de 10 hectàrees, tindrà unes 5.100 plaques que generaran més de 3.500.000 de quilowatts l’any que s’injectaran, per ara, a la xarxa elèctrica. La Diputació aportarà 1,5 milions per finançar-lo.
Cardedeu estava treballant en un projecte agroecològic. El regidor de Transició Energètica de Cardedeu, Ramon Arribas, va afirmar que “la proposta ha de fer compatible l’activitat agrícola i l’activitat econòmica, en aquest cas elèctrica”. Melcion va destacar la “importància que el projecte sigui liderat per un ajuntament”. “Des de la Diputació es busquen municipis que es comprometin en el canvi climàtic.”
{{ comment.text }}