Segons les dades facilitades pel Departament d’Empresa i Treball, al Vallès Oriental, un total de 31 empreses han captat fons Next Generation per a 46 projectes, amb un total de 41,4 milions d’euros en conjunt. Els tres sectors principals en què s’ha concedit subvencions a projectes són els sistemes industrials, química, energia i recursos i mobilitat sostenible.
De fet, segons les dades d’Empresa i Treball, en el conjunt de Catalunya, les empreses han captat 766 milions de les convocatòries de lliure concurrència que es van activar a mitjan any 2021, xifra que suposa el 21% del total de l’Estat, segons un estudi de l’Agencia per a la Competitivitat de l’Empresa, Acció. La dada correspon als ajuts de convocatòries, principalment dels Ministeris d’Indústria Comerç i Turisme, de Transició Ecològica i de Ciència i Tecnologia.
Segons l’estudi d’Acció, un 36% dels ajuts han anat a la indústria, el 16,5% a la salut, el 9,5% a R+D, el 8,4% a química, energia i recursos, el 8,2% a mobilitat sostenible, el 6,8% a indústries basades en l’experiència, el 5% a disseny i hàbitat sostenible, el 4% a l’agroalimentació i el 15,5% a altres sectors.
Per comarques, la distribució dels recursos es distribueix, sobretot, a l’àrea metropolitana de Barcelona. El 46,8% ha estat per a empreses del Barcelonès, el 17,8% del Vallès Occidental, el 10,4% del Baix Llobregat i el 5% del Vallès Oriental.
Bold, Casa Mas, Relats o Salgot són algunes de les empreses que apareixen entre les prop de 500 empreses i particulars del Vallès Oriental que han rebut ajuts en el conjunt de les convocatòries dels Next Generation. A més de les de lliure concurrència, les territorialitzades i les de concurrència simple.
Entre aquestes últimes hi ha el conegut com a Kit Digital, que impulsa solucions bàsiques de digitalització per a petites empreses. També els ajuts a l’eficiència energètica i a la innovació. En el cas del Kit Digital, per exemple, els ajuts poden anar des dels 2.000 euros per a empreses de menys de tres treballadors a 12.000 per a les de menys de 50, passant pels 6.000 de les d’entre 3 i 10 treballadors.
Les dues principals patronals, Pimec del Vallès Oriental i la Unió Empresarial Intersectorial (UEI), lamenten les dificultats amb què es troben les empreses més petites per poder optar als ajuts. Des de Pimec Vallès Oriental, comenten que estan ajudant amb la tramitació del Kit Digital a més de 100 empreses de la comarca i a més de 60 en l’àmbit de l’eficiència energètica, per instal·lar plaques solars.
El president de Pimec Vallès Oriental, Daniel Boil, diu que la part principal de les convocatòries per accedir als fons estan orientades a les grans empreses amb la idea que faran de tractor per fer arribar els recursos a empreses petites que els fan de proveïdors.
El problema, segons Boil, és que a Espanya les grans companyies paguen en períodes que arriben fins a 200 dies i, d’altra banda, que, per accedir als ajuts, es demana a les empreses que presentin un aval equivalent a la quantitat de l’ajut demanat, fet que és un entrebanc afegit. Boil lamenta que les grans empreses no compleixin la directiva europea sobre morositat.
El director general de la UEI, Joaquim Colom, admet que hi ha molta demanda, però no sempre s’acaben concretant els ajuts per la burocràcia. “Des de la UEI estem enviant informació sobre ajuts, però el tema de les ajudes és lent i feixuc i les empreses petites tenen dificultats per tenir-hi accés perquè hi ha unes bases molt específiques i per tots els condicionants que hi ha per accedir-hi.”
{{ comment.text }}