El 7% de la població del Vallès Oriental té una discapacitat reconeguda, segons detalla un informe del Consell Comarcal fet a partir de les dades del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat. S’estima que l’any 2023 hi havia 30.518 persones amb un reconeixement legal de la seva discapacitat a la comarca: 15.257 hores i 15.261 dones. La xifra és lleugerament inferior a la catalana, on puja fins al 8,56% al conjunt del país.
Per edat, la proporció de persones amb discapacitat creix sobretot entre els majors de 45 anys, que representen un 78% del total de casos al Vallès Oriental. De mitjana, les persones amb discapacitat són més grans que els que no en tenen. Això vol dir que algunes discapacitat són més prevalents amb l’edat. L’envelliment de la població explicaria que la població amb discapacitat a la comarca hagi augmentat un 22% des del 2015.
L’estudi conclou que la major part de la població amb aquesta condició al Vallès Oriental pateix una discapacitat física. De cada 10 persones amb discapacitat de la comarca, 5 pateixen una discapacitat física motora. En segon lloc, s’hi troben persones amb discapacitat per malaltia o trastorn mental, que representen el 17,08% dels casos a la comarca. Aquesta dada és mig punt més elevada que l’any anterior.
Les persones amb discapacitat intel·lectual creixen gairebé un punt respecte a la dada de l’any anterior i arriben al 13,44%. Les discapacitats sensorials, ja siguin visuals o auditives, tenen una presència força menor. En concret, les auditives representen un 6% del total i les visuals, un 5%.
El grau de discapacitat també és un element clau per estudiar aquesta població i les seves necessitats. Segons es desprèn de l’estudi, la majoria de la població amb discapacitat al Vallès Oriental tenia entre un 33% i un 64% de discapacitat el 2023: un 64,9%. El 20,1% d’aquest col·lectiu tenia entre un 65% i un 74% de discapacitat, mentre que el 15% estava dins la franja que superava el 75% de discapacitat.
{{ comment.text }}