Les piscines privades podran reomplir-se si el titular té un acord per a l’ús públic

El canvi estableix que els ajuntaments podran declarar una piscina com a refugi climàtic, tant amb les públiques com amb les privades

El 9 Nou
21/04/2024
Granollers

Les piscines públiques i privades que estiguin censades com a refugi climàtic podran “reomplir-se amb les quantitats indispensables d’aigua per garantir la qualitat sanitària de l’aigua” i “sempre que apliquin mesures d’estalvi addicionals que compensin l’aigua que s’utilitzi”. És el canvi que ha establert el govern català en un nou decret aprovat dimarts destinat a l’adopció de mesures urgents per la sequera.

El canvi estableix que els ajuntaments podran declarar una piscina com a refugi climàtic, tant amb les públiques com amb les privades. En el cas de les privades caldrà que els seus titulars “tinguin un acord amb l’Ajuntament per ser d’ús públic obert a la ciutadania en les mateixes condicions que funcionen les piscines públiques”, detallava el govern català en un comunicat. Estar censada com a refugi climàtic –i, per tant, permetre l’accés del públic en general– permetrà que es puguin reomplir.

Els ajuntaments de l’associació de municipis de l’Arc Metropolità –inclou Granollers i Mollet, al Vallès Oriental– mostren la seva satisfacció perquè el nou decret del govern permetrà garantir l’obertura de les piscines públiques com s’havia demanat. Però també critiquen que “la decisió arriba tard i de manera desafortunada, per la forma i pel fons”.

Qüestionen la decisió que els traspassa la responsabilitat sobre les piscines privades o comunitàries. “Que puguin obrir al públic amb l’autorització prèvia dels ajuntaments ens trasllada una responsabilitat que no és nostra”, asseguren en un comunicat. “Ens sembla completament ingestionable que les comunitats de propietaris i les piscines privades es converteixin en refugis climàtics a canvi que la ciutadania hi pugui entrar.”

“Això és passar la pressió d’aquesta decisió als ajuntaments i als propietaris d’aquestes, en un marc de poca claredat i poca seguretat jurídica. Creiem que aquesta és una decisió que li correspon a la Generalitat, i la seva inclusió en el decret únicament serveix per no assumir-la”, afegeixen des de l’Arc. I recorden que les piscines “han de complir normatives i controls rigorosos a les quals cal sumar aspectes relacionats amb la seguretat i la responsabilitat civil”.

L’alcalde de les Franqueses, Juan Antonio Corchado, també denuncia “una manca d’informació important” i reclama “claredat” a la Generalitat. Corchado recorda que “la piscina municipal ja funciona com a refugi climàtic en períodes d’altes temperatures” quan es permet l’accés lliure a la ciutadania.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 59 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't