Josep Famadas –gerent de l’empresa J. Famadas d’Argentona– explicava, durant la jornada sobre els incendis de quarta generació i gestió forestal que es va fer dimecres passat a Llinars del Vallès, que el 63% dels propietaris forestals del municipi ja disposen d’un pla de gestió forestal.
“Es pot dir que els boscos de Llinars no estan abandonats, s’està fent una gestió possibilista”, apuntava Famadas. Del que s’obté dels treballs forestals que es fan a Llinars “bona part es fa biomassa per als ajuntaments de Llinars, Sant Antoni de Vilamajor i Sant Pere de Vilamajor, entre d’altres”, afegia.
Més d’un 64% de superfície del terme de Llinars és forestal, per sobre de la superfície d’Europa (39%) o Suècia (62%) però per sota del Vallès Oriental (68,6%) i Catalunya (67,8%). Per a l’alcalde de Llinars, Martí Pujol, “és important conèixer i ser conscients que amb el canvi climàtic tot canvia i la gestió forestal és fonamental per prevenir incendis”.
Martí Boada, naturalista, geògraf i consultor de la Unesco, va centrar la seva intervenció en l’estat dels boscos en el segle XXI. Boada va dir “que el bosc no s’ha de tocar és un pensament molt urbà”. Boada va reivindicar l’ús del bosc: “Durant anys s’ha viscut del bosc, he vist fins a 20 oficis diferents. Els arbres produeixen uns 7.000 productes químics de mitjana.” Cada any el bosc creix entre quatre i sis hectàrees i en els últims 40 anys la superfície de bosc s’ha doblat. “Quan el pagès abandona la terra, el bosc creix. A Llinars hi havia vinyes i ara hi ha bosc. S’ha perdut biodiversitat. L’abandonament de l’explotació forestal ha portat que els boscos actuals es trobin carregats de vegetació, la qual suposa una elevada presència de combustible en cas d’incendi”, va concloure.
En la mateix línia s’expressava Marc Castellnou, inspector dels Bombers de la Generalitat i cap del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF): “Això posa en evidència el model de país. No defensem els boscos, defensem la gent dels boscos que cremen. Si no defensem el país, se’ns menjarà. Hem d’arribar a un equilibri, no només apostar per l’asfalt, cal un canvi cultural.” Castellnou va afirmar que ja es pot parlar d’incendis de sisena generació.
Pau Brunet, investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, va presentar el projecte FIRE-RES i les mesures que s’implementen en el marc d’aquest projecte. “Partint del paisatge actual, hem d’anar cap a un paisatge resilient amb espais forestals oberts, amb diversitat d’espècies, explotació i gestió forestal”, apuntava. Finalment, Enric Artero, de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, va parlar del suport de l’ens cap a les Associacions de Propietaris Forestals mitjançant la gestió forestal estratègica.
La jornada va acabar amb la visita a una finca de Llinars, en què Famadas està duent a terme el projecte “Pla tècnic de gestió i millora forestal”, i que va explicar els treballs per consolidar el Perímetre Estratègic de Gestió.
{{ comment.text }}