La policia ja va proposar el juny de 2022 avançar el tancament dels bars a Sant Feliu

Des del 28 d’abril i després d’un decret de l’alcaldessa aquests establiments de tot el municipi han de tancar a la 1 de la matinada i no a les 3

Els Mossos i la Policia Local de Sant Feliu ja van proposar el juny de 2022 que l’Ajuntament reduís l’horari d’obertura dels bars del municipi. Ho demanaven per evitar les molèsties de sorolls i problemes de seguretat ciutadana i viària al voltant d’un parell d’establiments de la carretera de Gallifa, que aprofitaven la normativa general de la Generalitat i obrien fins a les 3 de la matinada.

La problemàtica, però, havia començat a detectar-se el 2020, després de la pandèmia. Mossos i Policia Local ja van fer l’agost d’aquell any un dispositiu a l’entorn d’aquests establiments que va acabar amb unes 150 persones identificades i diverses denúncies per tinença d’estupefaents, armes blanques i desobediència als agents de l’autoritat. També es van detectar deficiències de tipus administratiu als dos locals.

“Els anys 2021 i 2022 es manté la problemàtica. I és gran perquè hi ha un problema de seguretat ciutadana”, admet Jordi Codina, cap de la comissaria de districte dels Mossos a Caldes. Al llarg del temps, es registren baralles, lesionats per ferides d’arma blanca, problemes de sorolls i brutícia i petit tràfic de drogues. “Es van fer reunions amb els locals per plantejar-los la problemàtica i demanar que adoptessin mesures”, comenta Codina.

“Els bars no han fet res i tenim el problema que tenim des de fa temps”, recorda l’alcaldessa, Mercè Serratacó, que insisteix que el decret que situa l’hora de tancament a la 1 de la matinada per les nits de divendres, dissabtes i les vigílies dels dies festius “obeeix a això”. “Era el moment de fer-ho”, assegurava Serratacó dijous passat al migdia a la sortida de la reunió extraordinària de la junta local de seguretat que va analitzar els aldarulls que hi va haver la matinada de dissabte passat i que van protagonitzar una quarantena de persones.

Hi van participar representants del govern municipal, Mossos, Policia Local, Guàrdia Civil i es va convidar a regidors de l’oposició. Hi van ser representants de Primàries Codines, que va sol·licitar la trobada, i ERC. Serratacó va reafirmar el manteniment del decret que obliga els bars a tancar a la 1 de la matinada. Mossos i la Policia Local veuen la mesura com la menys lesiva per als interessos dels bars de totes les que es podien posar sobre la taula.

En la junta de seguretat, els responsables policials van explicar els detalls de la intervenció policial que va mobilitzar patrulles de policies de Bigues i Riells del Fai, Santa Eulàlia i, fins i tot, de Sentmenat i dotacions de seguretat ciutadana dels Mossos de les comissaries de Granollers i Vic.

Van justificar que s’optés per mobilitzar efectius d’ordre públic i per la dispersió de les persones que hi havia a la plaça per part d’agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos, que van ser rebuts amb llançaments d’ampolles de vidre a les furgonetes. “Es va avisar una quinzena de vegades durant 10 minuts a les persones que hi havia a la plaça que marxessin abans de l’actuació dels Mossos”, explica Carmelo Garrido, cap de la Policia Local.

Actuació policial als desordres produïts

Per Codina, l’actuació “va ser proporcional als desordres produïts”. A més, ressalta que la concentració de la plaça es va fer sense cap comunicació prèvia i que les persones que s’hi aplegaven en cap moment van mostrar pancartes o van fer crits en contra de la decisió de l’alcaldessa.

“No es veia una actitud de protesta”, defensa Codina, que sosté que, sense la presència policial, les persones que van començar a llançar ampolles de vidre contra l’ajuntament “haurien trencat vidres i haurien entrat a l’edifici”.

L’oposició va agrair les explicacions. “És important per trobar solucions”, deia Pol Cabutí, de Primàries. “Hi va haver una intervenció policial que hi havia persones que qüestionaven i, per això, vam demanar explicacions”, afegia Cabutí a la sortida de la junta de seguretat. Aposta per “debatre el problema de fons” amb “la implicació de totes les parts” per “recuperar la convivència al poble”. Per Cabutí, el jovent ha de tenir possibilitats d’oci. “Ens toca a nivell polític parlar d’alternatives”, defensava. “Ens han garantit que es va avisar abans de fer la dispersió de la gent”, indicava el representant d’ERC.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 253 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't