Presenten a Sant Antoni de Vilamajor el projecte d’urbanització de les Pungoles

El redactat preveu renovar la xarxa d’enllumenat i substituir la de l’aigua i el clavegueram

Els ajuntaments de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor han presentat als veïns de les Pungoles el projecte refós d’urbanització d’aquest nucli de població. Les Pungoles, amb uns 300 habitatges, té dues terceres parts de la seva superfície al terme municipal de Sant Antoni i la resta, a Sant Pere.

L’execució del projecte és necessària perquè els dos ajuntaments puguin recepcionar la urbanització. Representants dels dos consistoris, tècnics de l’empresa Piñol Sanjaume, redactora del nou projecte, i un especialista en urbanitzacions amb dèficits urbanístics de la Diputació, van explicar el projecte als veïns.

L’any 2005 es va fer un primer projecte que, actualitzant els preus al 2022, costaria 9.700.000 euros. Aquest projecte no es va executar i va donar lloc a dos d’altres, el 2013 i el 2017, que el modificaven i n’abaratien el cost. El cost estimat del projecte que es va presentar se situa al voltant dels 3.750.000 euros, molt per sota dels anteriors. El redactat contempla renovar la totalitat de la xarxa de l’enllumenat públic i la substitució de gran part de la d’aigua i clavegueram i el paviment de tots els carrers en plataforma única.

També té en compte els criteris de supressió de barreres arquitectòniques, eficiència màxima de recursos, sostenibilitat mediambiental, reducció de la velocitat, resolució de les deficiències dels serveis d’aigua i clavegueram, però “sempre amb la voluntat de reduir els cost de les obres al màxim”, explica el regidor d’Urbanitzacions de Sant Antoni, Ferran Calvera.

El regidor afegeix que “l’Ajuntament de Sant Antoni, des de l’inici del mandat el 2019, ha tingut com a prioritat la redacció d’un nou projecte d’urbanització que garantís els estàndards de qualitat dels serveis i materials empleats i la reducció significativa del cost de les obres”. L’alcalde de Sant Antoni, Raül Valentín, diu que “els veïns hauran de pagar uns 15.000 euros per parcel·la”. L’Ajuntament de Sant Antoni consultarà als veïns si accepten tirar endavant el projecte. “Si es vota que no, no es farà. Sense el consens dels veïns no es farà”, diu Valentín.

La consulta es faria després de l’aprovació definitiva del projecte. Només si els veïns voten afirmativament, Sant Antoni farà el projecte de reparcel·lació, amb un cost d’uns 100.000 euros que “haurien de pagar els veïns”. “Si no s’han de fer les obres ja no es farà la reparcel·lació”, diu Valentín.

L’Ajuntament de Sant Pere no preveu consultar els veïns de la seva part de les Pungoles. “El proper pas és fer el projecte de reparcel·lació. Nosaltres no farem consulta. Ho tirarem endavant”, afirma l’alcaldessa de Sant Pere, Pamela Isús. El 2013 es va rebutjar executar les obres amb 76 propietaris (21,59% de coeficient de propietat) en contra i 23 (6,65% de coeficient de propietat) a favor. A més d’aquesta diferència, mentre l’Ajuntament de Sant Antoni dona llicències d’obres a les Pungoles, el de Sant Pere, no.

“Els tècnics no donen llicències en no estar recepcionat. Hem consultat diversos experts i ens confirmen que el que fa Sant Antoni no és correcte”, apunta Isús. L’Ajuntament de Sant Antoni va mirar d’abaratir el cost del projecte, incloent les obres del servei d’aigua potable en les inversions de Congiac, companyia que presta el servei al municipi, opció que es va desestimar per la impossibilitat de poder incloure el cost en el rebut de l’aigua, ja que no totes les parcel·les estan edificades i amb connexió ni tots els veïns que hi viuen són propietaris. També es van buscar subvencions, com el PUOSC, però aquestes obres no estan subvencionades perquè la urbanització no està recepcionada.

Sant Antoni ha fet actuacions com la retirada dels arbres dels carrers, que es preveien en el projecte original. Fa uns anys es va dissoldre l’Entitat Urbanística de Conservació, i els dos ajuntaments en van assumir la prestació dels serveis.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't