Protecció Civil provarà dimecres les dues noves sirenes per alertes de risc químic que s’han instal·lat a Parets i Montornès i s’afegeixen als altres nou aparells d’avís a la població que ja hi havia instal·lats entre Granollers (3), Montornès (1), Sant Celoni (2) i Gualba (3).
La nova sirena de Parets s’ha situat al costat del riu Tenes, entre les pistes de petanca i el camp de futbol Josep Seguer. En el cas de Montornès, s’han col·locat uns altaveus a la zona de l’empresa Repsol Butano, al polígon de Can Parellada.
El simulacre es farà a les 11 del matí i, a més del so de les 11 sirenes, la població de les zones on donen cobertura (inclou Canovelles, les Franqueses, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova a banda dels cinc municipis que tenen instal·lades sirenes) rebrà un avís al mòbil. A la comarca, és la primera vegada que es testen els dos sistemes d’avís a la vegada.
Protecció Civil no feia proves de les sirenes de risc químic des de la primavera de 2019. Les que estaven previstes la tardor d’aquell any es van suspendre per la situació política del moment. La pandèmia de la covid i l’accident químic a l’empresa Iqoxe, a la Canonja (el Tarragonès) van fer que no se’n planifiquessin més. “Ara es reprenen les proves”, diu Sergio Delgado, sotsdirector general de Programes en Protecció Civil de la Generalitat.
S’ha apostat, però, per fer-ho territorialitzat i per separar les proves de les sirenes de l’àrea de Barcelona i altres sectors de Catalunya de les de Tarragona. Enguany, s’hi suma l’enviament de missatges als mòbils. “Al 2019, encara no teníem aquesta possibilitat”, indica Delgado, que recorda que, en un accident químic real, la població tant rebria l’avís sonor de les sirenes com el missatge al telèfon.
El so de les sirenes crida la població a confinar-se a casa o a l’edifici on siguin i, si són al carrer, a buscar un espai tancat per protegir-se. A les 11 s’activarà el so d’avís: ondulant amb tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Quan acabi la prova, les sirenes emetran el so de final d’alerta: un so pla i més agut. En
tots dos casos, està pensat perquè se senti a l’exterior. “Si sens la sirena, has de confinar-te”, recorda Delgado. No se’ls dona tanta potència com per assegurar la recepció en un espai interior. Delgado convida la població a seguir el simulacre i fer el confinament. També està previst que centres educatius o equipaments de la zona ho aprofitin per fer simulacres propis.
Granollers és el municipi on el so ha d’arribar a més gent, 44.462 persones. Darrere, queden Sant Celoni (17.450), Canovelles (11.753), les Franqueses (6.334) i Parets (5.616).
L’abast de l’avís al mòbil serà més gran que el de les sirenes perquè l’enviament es fa a través de les antenes, que no coincideixen exactament. Per això, Delgado entén que els avisos al mòbil completen la informació. En un cas real, el missatge especificaria que cal confinar-se en un lloc tancat i concretaria les zones on s’ha de complir la mesura.
“No sempre coincideix amb l’àmbit de les sirenes. Hi haurà municipis on arribarà el missatge però no sentiran les sirenes”, comenta Delgado. Això també és positiu perquè permet alertar gent que està desplaçant-se que no ha de moure’s cap a un lloc concret. En cas d’accident real, es compta amb la difusió pels mitjans de comunicació o per les xarxes socials.
Enquesta al web
Protecció Civil fa una crida a la ciutadania perquè respongui una enquesta que està disponible al seu web per avaluar l’audició de les sirenes. “És bo saber fins a quin punt es poden sentir a l’interior”, comenta Delgado. Es pot respondre a través de qualsevol mòbil i és completament anònima i no recull cap tipus de dada personal.
{{ comment.text }}