Qui és Dani Juliá, vallesà de l’any 2022?

Dani Juliá, director de Recursos Educatius per a la Infància en Risc (REIR) ha estat escollit Vallesà de l’any 2022 pels lectors d’EL 9 NOU

El 9 Nou
26/04/2023
Granollers

“El nostre model no és curar la ferida sinó evitar que aquesta es produeixi.” Dani Juliá, director de la Fundació Recursos Educatius per a la Infància en Risc (REIR), ho deia a finals de l’any passat, coincidint amb la celebració dels 15 anys des de la creació de l’entitat.

Fa 15 anys, Juliá dirigia un centre de menors i va rebre l’encàrrec de la Generalitat d’obrir un nou recurs assistencial. Per fer-ho, va comptar amb el suport tècnic en temes financers de Jordi Llavina, que actualment és el president de la fundació.

Per Juliá, és bàsic intervenir ajudant els menors de manera preventiva. “Vam veure que si volíem treballar en la inclusió social, no tenia gaire sentit arribar al darrer minut perquè el temps que tenim per treballar amb els infants és limitat. Per tant, també calia ajudar les famílies perquè puguin exercir el seu rol d’adults cap als seus fills i filles.”

REIR treballa actualment a un total de 29 municipis del Vallès Oriental, Osona i Maresme i arriba fins i tot a Barcelona i Figueres. El seu model es basa a ajudar els infants, ajudant també les seves famílies. “Si treballem amb els nens però no amb la seva família, no aconseguirem la seva inclusió.”

Així, la fundació treballa en diversos aspectes que poden afectar l’entorn de les criatures, com l’atur, la bretxa digital, l’impacte de la pandèmia o l’atenció a la gent gran. Les eines principals per aconseguir-ho són grups d’ajuda, grups terapèutics, formació, acompanyament i mentoria. Fins a un total de 42 projectes diferents en marxa.

REIR va començar l’any 2007 amb l’obertura del Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) Santa Agnès, al poble del mateix nom, a la Roca. Cinc anys després va obrir el CRAE La Vinya, al mateix poble. Actualment atén un total de 22 infants i joves d’entre 2 i 20 anys que no poden viure amb les seves famílies per diversos motius.

Juliá afirma que, tot i que pugui semblar estrany, el seu desig és poder tancar els CRAE. “No hauria de passar treure els infants de casa per la seva seguretat.” Una mostra d’aquesta filosofia és el pis que gestiona a la zona central del Vallès Oriental, on acull dones víctimes de la violència de gènere amb fills.

REIR té, actualment, 120 professionals i uns 50 voluntaris i atén unes 2.800 persones en tots els seus projectes, que van des de l’ajut puntual a una família perquè pugui pagar despeses, fins a l’atenció en els CRAE. Té oficines al carrer Pla de Baix de Granollers i també a Canovelles i l’any passat va obrir el centre Aletheia, que en grec vol dir ‘veritat’, al passeig de la Muntanya, de Granollers, on es fa atenció individual i també grupal, com ara xerrades, grups d’ajuda a les famílies o formació a joves i dones en risc d’exclusió.

REIR obté recursos públics, a través d’encàrrecs d’administracions, però també de privats, especialment a través de la Fundació Probitas, del grup Grifols, amb la qual gestiona centres a Canovelles i Montornès als quals els infants poden anar al migdia, mentre són a l’escola, i inclou el menjador. També coordina el projecte Proinfància, de la Fundació La Caixa, a la comarca.

LA PREGUNTA

Al debat de política general al Parlament quina creu que ha de ser la prioritat?

En aquesta enquesta han votat 223 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't