Record als mestres de Palou

Ricard Bellera, net de la parella de mestres, s’ha encarregat de l’audiovisual amb la col·laboració de l’Institut que porta el nom de Bellera

El 9 Nou
28/10/2022
Granollers

El 2 d’octubre de 1922, Celestí Bellera, un jove mestre nascut en una família de pagesos del Pallars, va arribar a Palou. Un segle després, al mateix lloc on ell i la seva parella, Rita Gibernau, a qui va conèixer a Palou, van ensenyar a desenes de nens i nenes del poble, es va presentar el documental 1922-2022: 100 anys de pedagogia activa a Palou i Granollers.

Va ser aquest dissabte al migdia en un acte a l’antiga escola de Palou que va aplegar una cinquantena de persones. Alguns d’ells havien estat alumnes dels mestres o els havien conegut. “100 anys enrere en aquestes aules trobaríem Celestí Bellera fent classes”, va recordar Albert Camps, regidor i president del Consell de Poble de Palou.

El treball audiovisual ha estat realitzat per Ricard Bellera, un dels nets de la parella de mestres, i ha comptat amb la col·laboració d’alumnes de l’institut Celestí Bellera, que van fer algunes de les animacions que hi apareixen.

Serveixen per explicar la pedagogia avançada que Bellera i Gibernau van posar en pràctica a l’escola de Palou durant dues dècades i que va quedar tallada per la victòria del franquisme i la mort de Bellera el març de 1940 per una pneumònia.

A Palou, Bellera i Gibernau posen l’alumne al centre de l’educació i donen molta importància al contacte amb la natura. Bellera, per exemple, volia traslladar als alumnes el sentit pràctic de les matemàtiques. “Ens va fer comptar quantes formigues feien falta per aixecar la campana grossa del campanar”, recorda Pere Pocurull al documental. També els feia mesurar la bassa que hi ha prop de Can Riera per calcular-ne la capacitat en metres cúbics. O va construir amb l’ajuda d’un ferrer del poble una petita màquina de vapor per poder explicar als alumnes el procés de producció de l’electricitat que ell havia conegut al Pallars treballant a la central elèctrica de Capdella per pagar-se els estudis de magisteri.

El documental parteix de les entrevistes que es van fer l’any 2011 a exalumnes que els mestres havien tingut a Palou. “Ens van ajudar a conèixer Celestí Bellera”, explicava Ricard Bellera, que va agrair la col·laboració de l’institut que porta el nom del seu avi i de l’Arxiu Municipal de Granollers, a qui la família va fer donació de documentació sobre la parella l’any 2020. També hi ha entrevistes a familiars com Lola Bellera, neboda de Celestí Bellera, que va anar a viure amb la parella de mestres a Palou després que es casessin i tinguessin un fill.

2024: mig segle de l’institut

Camps va recordar que l’any 2024 l’institut Celestí Bellera celebrarà mig segle de vida. “Serà un bon moment per recordar Celestí Bellera i Rita Gibernau i tot el moviment educatiu d’aquell moment”, va dir el regidor, que va agrair que en aquest centre “el nom no li ha estat qualsevol cosa”. “Sempre ha volgut saber qui hi havia darrere.”

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 217 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't